Praktijk

Mind The Gap Antwerpen

Mind The Gap wil het voortouw nemen om voor alle jongvolwassenen in de stad Antwerpen een veilige, ondersteunende en koesterende thuis te realiseren. Als onderdeel van de A Way Home beweging is het doel om dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen uit de wereld te helpen. Het Mind The Gap collectief komt drie keer per jaar samen zodat alle leden op de hoogte blijven en hun input kunnen geven bij de verschillende doelstellingen, acties en resultaten.

Wat is het?

Mind The Gap Antwerpen bundelt sinds maart 2017 de krachten van organisaties uit diverse sectoren van de jeugd- en volwassenzorg. Dat leidt tot concrete acties voor jongvolwassenen die dreigen door de mazen van het net te vallen. 

Doel

  1. Structurele preventie versterken

    Willen we thuisloosheid bij jongvolwassenen tegengaan, dan moeten we ook de onderliggende oorzaken aanpakken. We moeten inzetten op armoedebestrijding, de beschikbaarheid van betaalbare woningen verhogen, ongelijkheid en discriminatie aanpakken, sociale inclusie promoten, negatieve kind-ervaringen voorkomen, … Het Mind the Gap collectief zoekt samen met de verschillende lokale en regionale overheden om wetgeving en beleid te ontwikkelen gericht op preventie.

  2. Vroege interventie inzetten

    We organiseren gerichte ondersteuning voor jongeren die het risico lopen om thuisloos te worden. We focussen op het versterken van familiale en andere netwerken, zetten in op vroege interventie in samenwerking met scholen en jeugdwerk, en evalueren naar geïntegreerde diensten en systemen waarbij gecoördineerde aanmelding een eerste belangrijke stap vormt. 

  3. Uithuiszetting vermijden

    We willen uithuiszetting vermijden door jongvolwassenen en hun context te informeren en adviseren, en door een gerichte en tijdige crisisinterventie op te zetten. De acties die zullen bijdragen aan deze doelstelling worden nog gedefinieerd. CAW Antwerpen is reeds actief op dat domein. Zij werken samen met de stad rond het vermijden van uithuiszetting door het aanbieden van preventieve woonbegeleiding. We onderzoeken een mogelijke uitbreiding specifiek naar jongeren. 

  4. Stabiele huisvesting en opvang

    We willen stabiele huisvesting voor alle jongvolwassenen met toegankelijke woonbegeleiding indien aangewezen. We ontwikkelen en versterken innovatieve woonvormen. We creëren opvangmogelijkheid, afgestemd op de noden van jongvolwassenen. Opvang gebeurt met het oog op doorstroom naar duurzame woonvormen, al dan niet gecombineerd met een intersectorale zorgaanbod bij meer complexere leefsituaties. Dit op maat van de jongere en zijn netwerk.

  5. Verhogen van zorgcontinuïteit en toegankelijkheid binnen hulpverlening

    We willen de transitie uit zorg- en detentiesystemen ondersteunen zodat een geleidelijke en continue overgang naar een zelfstandig leven gegarandeerd is. Het aanbod voor jongvolwassenen moet zo georganiseerd zijn dat de zorg aansluit bij de mogelijkheden en vragen van de jongvolwassenen. Zo moet maximaal rekening worden houden met de kennis en vaardigheden van de jongvolwassen en samen een traject op maat worden uitgestippeld. Dit veronderstelt een samenwerking tussen de jongvolwassenen, hun netwerk en/of familie en de dienstverleners. We willen vraaggestuurde, toegankelijke, beschikbare, geschikte en betaalbare dienstverlening creëren en de tevredenheid van de jongeren over de dienstverlening verhogen en de uitkomsten van de dienstverlening voor de jongeren verbeteren. We vertrekken hiervoor vanuit een intersectoraal gedachtengoed en hebben oog voor de meest kwetsbare personen in onze samenleving.

Doelgroep

Kwetsbare jongvolwassenen in (dreigende) dak- en thuisloosheid

Werkwijze

We organiseren ons als een collectief van mensen met diverse functies en organisaties uit heel verschillende sectoren. We werken met actiegroepen die acties ontwikkelen, uitvoeren en opvolgen en die zich autonoom organiseren rond onze speerpunten. 

We hebben een Back Office die de organisatie van het collectief ondersteunt. Deze is verantwoordelijk voor coördinatie, communicatie en dataverzameling. We nemen de collectieve impacttheorie als ons uitgangspunt. 

Wanneer we onze visie willen waarmaken moeten de volgende basisvoorwaarden vervuld zijn: 

  • gezamenlijke agenda
  • gezamenlijke impact nagaan
  • activiteiten wederzijds versterken
  • permanente communicatie & een ondersteunde organisatie = Back Office 

Dat houdt ook in dat we inzetten op lokaal draagvlak, de belangen van elke organisatie voor ogen houden en op zoek gaan naar de win wins voor alle leden. Deze basisvoorwaarden worden opgenomen door iedereen die deelneemt aan het collectief en de actiegroepen.

Partners

Agora Antwerpen, AP Hogeschool Antwerpen, Arktos, ArmenTeKort, Atlas, Beschut Wonen Antwerpen, Betonne Jeugd, Cachet vzw, CAW Antwerpen, CGG Andante, CGG De Pont, CGG VAGGA, CIG De Stobbe, Clara Fey, CLB GO! Antwerpen, Den Engel, De Touter, Dennenhof, DOPPA, Duo for a job, Eigen Kracht, Elegast, Emino, FED Similes, Flow 16-25, Groep Intro, GTB, Heder, Home Philippe Speth, Internaat KVRI, JES, Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, Jeugdzorg Emmaus Antwerpen, Kavka, Jeugddorp, Kiosk, KOCA, Kras, Lus vzw, netwerk SaRA, OLO-Rotonde vzw, Ondo, Opgroeien, PANGG 0-18, Pegode, Pleegzorg Provincie Antwerpen, Popant, PSC, Recht-op, SAAMO Antwerpen, SAM vzw, SIHO Antwerpen, Solentra, Stad Antwerpen, Stedelijk CLB Antwerpen, Stedelijk Lyceum Cadix, Stedelijk Lyceum Waterbaan, Taalfabet, The Human Link, Thomas More, Triangel, Tsedek, UKJA, U-Turn, VDAB, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vrij CLB De Wissel Antwerpen, vzw WeCare4Youth, Wingerdbloei, Woonhaven, ZNA, Zorgbedrijf Antwerpen, Zorggroep Multiversum, YAR, Young Fenix, YWCA

De actiegroepen zijn: 

  • preventie: isabel.vandevelde@antwerpen.be, sofie.verachtert@opgroeien.be
  • wonen: ilse.laenen@elegast.be, leen.aernouts@opgroeien.be
  • zorgcontinuïteit: helga.peeters@netwerksara.be
  • jonge nieuwkomers: mats.troch@antwerpen.be, marieke.l@vluchtelingenwerk.be
  • jongerencollectief: sofie.verachtert@opgroeien.be

 

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Bekijk onderaan deze webpagina de verwezenlijkingen van Mind The Gap Antwerpen.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Lees de nota 'Dak- en thuisloosheid voorkomen bij jongeren. Signalen en adviezen' van Mind The Gap Antwerpen. Lees ook het VRT-nieuwsbericht hierover. 

Wil jouw organisatie deze nota mee ondertekenen? Dat kan door middel van het formulier.

Auteur

Mind The Gap Antwerpen

Jaar van publicatie

2024
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Mind The Gap Antwerpen
Mind The Gap Antwerpen
Ook interessant