Praktijk

Krachtgerichte nieuwsgierigheid - the elegant art of noticing

"Change is happening all the time; our role is to identify useful change and amplify it." (Gregory Bateson) De invloedrijke systeemdenker Gregory Bateson had het in zijn werk 'the ecology of mind' reeds over constante veranderingen en hoe deze zich verhouden tot onze kijk op de 'realiteit.' Steve de Shazer, één van de belangrijkste grondleggers van het oplossingsgericht gedachtegoed, pikte dit idee op en integreerde het in het oplossingsgericht werken. Zo legde hij de focus in therapie, coaching en hulpverlening op het verkennen van de uitzonderingen die zich voordoen op het probleem. In het boek 'Host Leadership fieldbook', geëditeerd door Mark McKergow & Pierluigi Pugliese, beschrijf ik in het artikel 'the elegant art of noticing' hoe ik verder bouw op de inzichten van Gregory Bateson en Steve de Shazer (geflankeerd door Ludwig Wittgenstein). Deze vertaal ik mijn praktijk door in te zetten op onze aannames (hoe kijken we naar de andere, hoe kijken we naar onszelf), een authentieke krachtgerichte houding en dito nieuwsgierigheid.

Doel

Het doel is om een paradigmashift te bekomen.

In plaats van ons hoofdzakelijk te trainen in technieken, methodieken en interventies, wil ik meer inzetten op het trainen van een krachtgerichte nieuwsgierigheid. Dit vanuit de ondervinding dat mensen dan vanzelf tot hun eigen efficiënte technieken en interventies komen.

Ik hoop dus dat we onze technieken nog meer kunnen doen samenvallen met onze oprechte aannames. Beide gaan tenslotte hand in hand en vloeien in elkaar over. Steve de Shazer zei ooit ‘It’s all about technique and nothing about technique.’ Dus laat ons samen wat meer voorbij de techniek kijken en verwonderd luisteren naar de krachtige verhalen waarvan we vaak getuige mogen zijn.

Doelgroep

Iedereen die met mensen werkt, zowel praktijkwerkers als beleidsondersteuners.

Werkwijze

Als team- en netwerkcoach ondersteun ik netwerkpartners, teams, collega's, kinderen, jongeren, ouders, gezinnen, ... door krachtgericht nieuwsgierig te zijn naar allerlei kleine nuttige elementen.

Op die manier nodig ik hen uit om mensen en situaties vanuit een vernieuwde krachtgerichte realiteit te benaderen en zo een wereld aan mogelijkheden te (her)ontdekken.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Het is simpel, efficiënt, creëert extra mogelijkheden en draagt bij aan een krachtgerichte cultuur.

Het zet mensen (en jezelf) op een subtiele manier in de kracht, wat op zijn beurt voor meer zelfvertrouwen, welbevinden en productiviteit zorgt.

En als bijkomstig effect: eens je het regelmatig toepast, werkt het als een olievlek in jouw (werk)omgeving.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Het concept is simpel, maar daarom niet gemakkelijk.

Onze negativiteitsbias voedt namelijk een probleemgerichte kijk, waardoor de mogelijke krachten te weinig opgemerkt en benut worden. Nochtans zitten net daar interessante en duurzame hefbomen die tegemoet komen aan de moeilijkheden die we soms ervaren.

Het vraagt oefening om een authentieke krachtgerichte houding aan te nemen. Of zoals ik het in mijn artikel omschrijf: we dienen onze 'noticing muscle' te trainen als we hier beter in willen worden.

Auteur

Wim Sucaet

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Wim Sucaet
Wim Sucaet
Team- en netwerkcoach, Samen1Plan Gent - Scheldekracht
Ook interessant