Praktijk

Jongeren in de publieke ruimte

Rondhangen is oké. Rondhangen is een recht voor alle inwoners in de gemeente. Voor veel tieners en jongeren is het een essentieel deel van hun ontwikkeling. Toch wordt rondhangen vaak gezien als een probleem, bijvoorbeeld door buurtbewoners. Wij herwerkten onze visietekst over ‘jongeren in/en de publieke ruimte’. We willen dat rondhangen voor lokale besturen normaal is én dat ze het stimuleren. Ontdek ons pleidooi voor ‘hangjongeren’: https://bataljong.be/rondhangen.

Doel

Meer, beter en breder jeugdbeleid. We beogen dat alle jonge inwoners mogen vertoeven in de publieke ruimte. Het recht op rust en ontspanning (kinderrechtenverdrag artikel 31) impliceert dit. Als lokaal bestuur heb je mee de verantwoordelijkheid om kwalitatieve en toegankelijke publieke ruimtes te voorzien, waarin verschillende groepen aanwezig kunnen, willen en mogen zijn.

Doelgroep

Bataljong vzw werkt met en voor lokale besturen (jeugdambtenaren - schepenen - jeugdraden). Graag willen wij dit verhaal brengen samen met lokale actoren die ervaring hebben met en impact rond rondhangbeleid, bvb. beleidsmaker, politie-agent, ruimtelijke planner, jeugdambtenaar, jongeren...

Werkwijze

We werken aan onze doelstelling via verschillende acties:

  • het verspreiden van de visietekst via diverse kanalen
  • het ontwikkelen van een digitale serious game om de perceptie van 'rondhangen' te kaderen
  • kennisdeling via nieuwe webstek en webinars in 2024
  • bustours in Vlaanderen rond goede praktijken in 2024
  • het ontwikkelen van een vorming rond jongeren in de publieke ruimte
  •  ...

Partners

Tien jaar geleden hielden tien organisaties uit het bredere jeugdveld onder de noemer ‘de Hangman’ een pleidooi voor een gedeelde openbare ruimte waar kinderen en jongeren welkom zijn: Arktos, Formaat, Kruispunt MigratieIntegratie, LiSS, SAM vzw (VLASTROV), Kind & Samenleving, Bataljong (VVJ), De Ambrassade (Steunpunt Jeugd), De Vlaamse Jeugdraad en Uit De Marge. Dit onder coördinatie van VVJ (het toenmalige Bataljong). Ook nu willen we samen met lokale actoren aan de slag, denk aan beleidsmakers, politie-agenten, ruimtelijke planners, jeugdambtenaren, jongeren...)

Wat maakt je praktijk tot een succes?

We spelen in op een actuele nood. We bieden handvatten aan jeugd(beleids)actoren om taal te geven en visie te ontwikkelen rond het thema jongeren in publieke ruimte. Hiermee kunnen zij actief bouwen aan een kind- en jeugdvriendelijke lokale context.

Bijkomend is dit een thema dat heel diverse actoren kan verbinden waardoor het transversaal werken kan stimuleren.

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • Zie kinderen en jongeren als volwaardig deel van de samenleving
  • Werk vanuit een brede visie op samenleven en leefbaarheid
  • Maak werk van een doordacht en geïntegreerd beleid
  • Benut publieke ruimte optimaal
  • Investeer in het thema

Auteur

Bataljong

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Bataljong #Sterk beleid voor jonge inwoners
Bataljong #Sterk beleid voor jonge inwoners
Ook interessant