Met Jeugdvraag op Maat willen we onze droom van een toegankelijke intersectorale hulpverlening omzetten in woorden en daden.
In onze onthaallus willen we over sectoren en organisaties heen leren van elkaar en een sterk afgestemde samenwerking installeren in de Kempen.
Willen we de beste praktijken samenbrengen en elkaar laten versterken.
Willen we in de Kempen zo veel mogelijk onthaallussen samenvoegen tot een vereenvoudigde procedure voor professionals, gezinnen of hun netwerk.
Willen we niet enkel iedere vraag warm onthalen, maar daarnaast ook samen op pad gaan. We laten niet los tot de vraag bij de nodige partners is geraakt.
Willen we op dynamische wijze het aanbod van de basisvoorzieningen tot de meer gespecialiseerde jeugdhulpverlening en alles ertussenin hanteren, kunnen combineren en laten afstemmen op de vraag van het gezin
We willen het kastje naar de muur verhaal vermijden en evolueren naar een jeugdhulp met continuïteit (d.m.v. gezamenlijke verantwoordelijkheid en samen gedragenheid) en toegankelijkheid.
We willen samen de mazen van het net dichten.
We willen weg van het aanmeld- en aanbod denken en evolueren naar een vraaggerichte hulpverlening én aanbod op maat van de hulpvraag. Ook tijdens het wachten.
We willen dat het namedroppen op een wachtlijst behoort tot de verleden tijd. In de plaats daarvan gaan we voor een samen doen en sterke partnerschappen.
We willen samen 1 jeugdhulp en leren van elkaar.
We willen eerdere, juistere en betere hulp verlenen. We geloven erin dat dit een gunstig effect zal hebben op de doorstroom naar meer gespecialiseerd hulpverleningsaanbod.
We geloven in oplossingsgericht werken, het belang van een krachtgerichte aanpak en de grote steunbronnen binnen het eigen netwerk.
Meer zicht krijgen op de actuele noden en wachttijden in de regio door een meer gecentraliseerd wachtbeheer. Deze resultaten zijn noodzakelijk om over organisaties en sectoren sterke beleidskeuzes te maken.
Iedereen met een jeugdhulpvraag.
Zowel gezinnen en hun netwerk als professionals.
We werken vanuit een krachtig intersectoraal team met expertise, gezond Kempisch boerenverstand. We werken flexibel, laagdrempelig, afgestemd met durf én warmte. Het team is samengesteld uit 1G1P Trefplaats Jeugdhulp Kempen en Bijzondere Jeugdzorgorganisaties Cirkant, De Waaiburg en Ter Loke.
We hebben korte lijnen met de gezinscoaches, de eerstelijnspsychologen en de medewerker Diagnostiek van 1G1P Trefplaats Jeugdhulp Kempen.
We bemannen dagelijks een dubbele telefoonlijn waar elke vraag welkom is.
Hier gaan we luisteren, samen nadenken én doen.
Advies en consult.
Toeleiden naar en/of vasthouden tot de juiste (lokale) (jeugd)hulpverlening kan opstarten.
We hebben een front- en backoffice; hiermee hopen we de administratieve rompslomp te verkleinen voor de vraagsteller.
In de frontoffice doen we meer dan enkel telefoons. Hierin zit ook de verdere vraagverheldering, dit kan ook door middel van huisbezoeken, interventies,.. rechtstreeks gelinkt aan de cliënt.
Tijdens het wekelijkse teamoverleg wordt het JOM-team versterkt door partners uit diverse sectoren: OCJ, CGG Kempen, ELP Trefplaats, team indicatiestelling van ACT, project Perspectiefzoekers OLO.
In heel onze praktijk hanteren we een aantal basisprincipes die we meenemen vanuit zowel de 1GP- als de PH-visies. We geloven in oplossingsgericht werken, het belang van een krachtgerichte aanpak en de grote steunbronnen binnen het eigen netwerk. Hierbij ligt de regie bij het kind, de jongere, het gezin. We kleuren buiten de lijntjes wanneer nodig. Deze visie wordt in de regio door het team en ambassadeurs uitgedragen.
We kiezen voor de minst ingrijpende hulp, zo langs als écht nodig, zo kort als mogelijk.
Cirkant, Ter Loke, De Waaiburg, CKG Lentekind, MPI Oosterlo, Kruislink, CGG Kempen, CAW De Kempen
Expertisedelers:
OCJ Turnhout
OLO Rotonde
team indicatiestelling van ACT
Ad hoc nodigen we, op onze of hun vraag, ook andere partners uit om mee na te denken / uit te wisselen.
Ervaring in het intersectoraal samenwerken binnen 1G1P Trefplaats Jeugdhulp Kempen.
Ervaring in het gezamenlijk wachtlijstbeheer van de 3 BJB-partners (Cirkant, Ter Loke, De Waaiburg).
Proeftuinen en inspiratie vanuit het RTJ-punt Limburg.
Bijkomende financiële ondersteuning in VTE vanuit partnerorganisaties.
In de toekomst: