Praktijk

Inspirerende praktijk: Nieuwe autoriteit in de buurt - Kiel

Kiel is één van de kwetsbaarste buurten in Antwerpen met zeer veel (super-) diversiteit, armoede, hoge werkloosheidcijfers en veel overlast en criminaliteit. Tegelijkertijd neemt het aantal families met jongere kinderen in de buurt toe. Medewerkers uit diverse sectoren getuigen wat Nieuwe Autoriteit teweeg bracht in de buurt. Het is zeer bijzonder hoe mensen uit zeer diverse sectoren elkaar vinden en samen werk maken van de leefbaarheid van de wijk. Nieuwe Autoriteit verzet zich tegen geweld of destructief gedrag. De focus ligt op de-escalatie. Het model introduceert een nieuwe invulling van autoriteit: eerder dan macht, staat kracht centraal. De kracht zit in het bouwen van een netwerk en het maken van verbindingen.

Doel

Uit onderzoek weten we dat een kwetsbare buurt de ontwikkeling van jeugddelinquentie stimuleert. Zo groeide de motivatie om de krachten te bundelen en de wijk tot een veiligere plaats te maken voor kinderen om op te groeien en zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke burgers.

Werkwijze

Intussen namen reeds meer dan 90 jongerenwerkers, bibliotheekmedewerkers, politie, zorgcoördinatoren, etc. deel aan een tweedaagse opleiding in Nieuwe Autoriteit. Daarnaast werden twee netwerken gevormd: één met professionals en één met buurtbewoners. Deze netwerken werden opgesteld om de samenwerking te bevorderen en vormen open, innovatieve plaatsen van co-creatie.

Op die bijeenkomsten bespreken ze concrete problemen in de buurt, zoals zwerfvuil in de straten, overlast in de bibliotheek of jongeren die zich onveilig voelen wanneer ze terugwandelen vanuit hun sportclub. Er wordt gezocht naar concrete oplossingen. Telkens wordt de bril van Nieuwe Autoriteit opgezet: gezamenlijkheid, verbinding en de-escalatie vormen de rode draad.

Partners

  • sociale organisaties
  • jeugdwerkers
  • leerkrachten
  • politie
  • sportinstructeurs
  • ...

Wat maakt je praktijk tot een succes?

  • Out of the box oplossingen: vb: Om de overlast in de lokale bibliotheek aan te pakken, besloten leerkrachten, jeugdwerkers en sportinstructeurs uit de buurt hun lunchpauze te houden in de bibliotheek.
  • jongeren die overlast veroorzaakten, merken dat er een heel netwerk bezorgd is om hen en de problemen in de buurt ter harte neemt.
  • deelnemers geven aan hoe het project hun sociaal kapitaal vergrootte

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • Er is geen meetbaar eindproduct.
  • Het project leeft op het engagement van de deelnemers. Deelnemers vertellen dat ze soms worstelen met het mandaat dat ze krijgen van hun organisatie. 

lees meer in het artikel van sociaal.net

In deze video van Jeugdzorg Emmaüs getuigen medewerkers uit diverse sectoren wat Nieuwe Autoriteit teweeg bracht in de buurt.

Auteur

stad Antwerpen

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Sociale Interventie Nieuwe Autoriteit Kiel
Sociale Interventie Nieuwe Autoriteit Kiel
Ook interessant