Deze website is dinsdag 11 februari 2025 tussen 18 en 22 uur niet beschikbaar door onderhoudswerken. Heb je een dringende vraag? Neem dan telefonisch contact op met Opgroeipunt op 078 170 000. Opgroeipunt is bereikbaar tussen 8 en 20 uur.
Praktijk
iCQan, de app die jongeren ondersteunt
Binnen het onderzoek ‘B-Adult’ is een app ontwikkeld die jongeren uit de jeugdzorg ondersteunt in de stap naar zelfstandig wonen. De app, genaamd ‘iCQan’, stelt jongeren in staat hun eigen toekomstplan op te bouwen, steunfiguren toe te voegen en tips uit te wisselen met andere jongeren. Op deze manier krijgen jongeren meer eigenaarschap over hun hulpverleningstraject en wordt de samenwerking tussen hulpverlener, jongere en het netwerk van de jongere gestimuleerd.
De app is gedurende een half jaar getest door vier jeugdzorgorganisaties.
Doel
Jongvolwassenen meer eigenaarschap geven over hun hulpverleningstraject
Meer integrale zorg aanbieden en intersectoraal samenwerken stimuleren
Professionals stimuleren om gelijkwaardig samen te werken met het informele netwerk van jongeren
Meer aansluiting vinden op de leefwereld van jongeren
Doelgroep
Jongvolwassenen uit de jeugdzorg tussen 16 en 25 jaar
Werkwijze
Binnen het vierjarige onderzoek B-Adult werken onderzoekers, jongeren, hulpverleners en softwareontwikkelaars samen om jongeren uit de jeugdzorg beter te kunnen ondersteunen in de stap naar zelfstandig wonen.
Verschillende begeleiders van vier organisaties gingen al aan de slag met het nieuw ontwikkelde programma en leerden via een training hoe ze in de praktijk meer eigenaarschap kunnen geven aan jongeren, hoe er binnen de hulpverlening meer integraal gewerkt kan worden en hoe gelijkwaardig samenwerken met het netwerk van de jongeren verwezenlijkt kan worden.
Het nieuw ontwikkelde blended care programma is vanuit praktijkgericht onderzoek ontwikkeld. Via kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethodes wordt dit nieuwe programma nu geëvalueerd.
Partners
Jeugdzorg Emmaüs
LUCAS KU Leuven
LiCQuid
Wat maakt je praktijk tot een succes?
Via de app krijgen jongeren meer eigenaarschap over hun hulpverleningstraject. Ze hebben toegang tot hun eigen toekomstplan, ook nadat ze de zorg hebben verlaten.
Jongeren kiezen zelf wie betrokken wordt in het hulpverleningstraject en wie wat kan zien van hun toekomstplan.
Welke uitdagingen liggen er voor?
Hulpverleners ondersteunen in digitale vaardigheden