De werking is gericht op jongeren (15 tot 23 jaar) die emotioneel vastlopen en nood hebben aan een tijdelijke intensievere ondersteuning. Deze jongeren kampen o.a. met neerslachtige gedachten, angsten, negatief zelfbeeld, isolement, slapeloosheid... Hierdoor gaat het vaak mis op school en relationeel vlak.
In de trajecten van twee weken gaan we overdag telkens aan de slag met een groepje van maximum zes jongeren via creatieve ateliers. Dit omvat o.a. muziek, beeld, woord, beweging.
Daarnaast zijn er vrije ateliers, met ruimte voor het dagdagelijkse zoals koken, wandelen in de natuur en ook gesprekken.
Er wordt ook ingezet op nazorg. Bijna steeds wordt hierbij de context van de jongere betrokken.
Er zijn verschillende factoren die meespelen:
Door het succes van de huidige werking in de Groeiplekken lopen we het risico dat we tijdens sommige periodes van het jaar niet direct een plaats kunnen aanbieden, terwijl het opzet is om zonder wachtlijst te werken. Dit wordt wel voor een deel opgevangen door de relatief grote turnover.
We zijn de Groeiplek-methodiek verder aan het uitschalen in Vlaanderen en Brussel, wat zeker voor enkele ‘groeipijnen’ zal zorgen.