Group Care, gebaseerd op het Centering Pregnancy-model, is een andere benadering van zorg waarbij de medische opvolging wordt gecombineerd met gezondheidspromotie en ziektepreventie in groep en de ontwikkeling van een duurzaam sociaal netwerk. Mensen worden aangemoedigd om hun gezondheid en welzijn zelf in handen te nemen.
Momenteel wordt Group Care vooral tijdens de zwangerschap georganiseerd als zwangerschapsopvolging, maar het kan evengoed tijdens de periode van het ouderschap, bij chronische ziektes zoals diabeteszorg en cardio-oncologie.
In België wordt Group Care vaak georganiseerd in settings met hogere kwetsbaarheidscijfers, maar Group Care kan een meerwaarde bieden voor iedereen, ongeacht de kenmerken van je populatie.
Bij Group Care worden er een tiental sessies georganiseerd, waarbij telkens dezelfde groep van acht tot twaalf deelnemers (en eventueel hun partners) aanwezig is/zijn. De groepen worden gefaciliteerd door twee personen, waarvan minstens één wettelijk bevoegd is om de medische opvolging op zich te nemen. De tweede facilitator kan ook een medische opgeleid persoon zijn, maar evengoed een sociaal werker, psycholoog, … Dit is afhankelijk van de doelgroep. De medische check-up zit in de groepssessie geïntegreerd, alsook het delen van informatie. Op deze manier zorgt Group Care ervoor dat het medisch gebeuren genormaliseerd wordt, de deelnemers empowered worden in hun eigen zorgtraject en er continuïteit van zorg en zorgverlener is.
Om de groepen samen te stellen, bijvoorbeeld voor zwangerschapsopvolging, zijn de facilitators die de groepen begeleiden vaak afhankelijk van doorverwijzers. Dit zijn onder andere de huisarts, gynaecoloog, OCMW, Kind & Gezin, enz.
Bij Group Care wordt de medische zorg verbonden met sociale ondersteuning en een positieve beleving van de zorg. Internationale onderzoeken tonen positieve uitkomsten voor moeder en kind bij Group Care tijdens de zwangerschap, alsook een positief effect op de ervaring van de zorg door deelnemers én zorgverleners. Samen weet je meer!
De organisatie van Group Care kent op dit moment zeker nog heel wat uitdagingen. Enerzijds vraagt het een switch in mindset van de deelnemers, het is dan ook niet eenvoudig om voldoende grote groepen te vormen. En die zijn nodig om optimaal de positieve uitkomsten van Group Care te bereiken. De meeste vrouwen die de stap zetten naar Group Care geven aan héél blij te zijn met deze beslissing!
Anderzijds is het Belgische zorgsysteem niet ontwikkeld met Group Care in het achterhoofd, en dit kan soms belemmeringen geven zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een nomenclatuurnummer voor een Group Care-sessie als zwangerschapsconsultatie.