Gezinsopnames met intensieve traumabehandeling hebben meerdere doelen.
Voorlopig richten we op de gezinnen van de kinderen die al in het OBC verblijven.
In het najaar 2023 zullen we een eerste gezinsopname week samen met Paika (kinderpsychiatrie UZBrussel) achter de rug hebben.
We hopen op termijn onze aanpak ruimer te kunnen aanbieden.
We hebben onze vaste OBC werking waar we al heel erg traumagericht werken. Naast onze vaste kaders van nieuwe autoriteit, systeem denken, werken we ook krachtgericht aan de hand van de veerkracht cirkel.
Kinderen verblijven residentieel en krijgen een aanbod van leefgroepwerking, therapie (zowel verbaal als non)verbaal, schoolbegeleiding en kinderpsychiatrische opvolging. De ouders worden via ambulante gesprekken en huisbezoeken begeleid. Wanneer we binnen onze reguliere werking er niet in slagen om, indien nodig, aan trauma behandeling te doen, kijken we of een intensieve week een oplossing kan zijn.
Indien ja: dan trekken we er een week op uit naar een regulerende omgeving in het groen. Zowel ouders als kind(eren) verblijven er samen met ons een week, met overnachting. Er is een programma met intensieve traumabehandeling (EMDR: 2x/dag), afgewisseld met regulerende en verbindende ouder-kind activiteiten. We leven samen en ondersteunen ouders met heel veel zorg in hun verwerkingsproces én hun ouderschap. Als ouders voldoende gereguleerd zijn, kan het ook zijn dat we kiezen voor een intensieve traumabehandelweek voor de jongere, maar altijd samen in opname met de ouder(s).
We hebben recent een samenwerking opgezet met Kinderpsychiatrie UZ Brussel, maar deden de meeste gezinsopnames met eigen middelen. We hopen op termijn de samenwerkingsverbanden te kunnen verbreden.
De groene omgeving is zonder meer een belangrijke succesfactor. We zijn overtuigd dat we niet dezelfde resultaten zouden behalen in een andere omgeving.
Daarnaast is het authentiek samenleven én de zorg die we bieden een noodzakelijke voorwaarde tot slagen.
Als aan deze voorwaarden voldaan is, kan de evidence based praktijk van EMDR, in een bad van regulerende en verbindende activiteiten, pas echt goed zijn werk doen.
We zien dat zowel de gezinnen als het personeel deze werkvorm als zeer zinvol en waardevol ervaren. Gezinnen zijn zeer dankbaar en tevreden wanneer ze deze kans van ons krijgen.
De opname is een succes als de trauma klachten verminderen en de ouder-kind relatie weer beter wordt.
Drie van de vier moeders die we behandelden waren voor de opname week langdurig werkloos. Alle drie vonden vast werk in de periode na de opname week. Geen rechtstreeks doel, maar wel een gevolg van ouders die steviger en weer stabieler in het leven staan.
De uitdagingen zijn vooral financieel. Op dit moment financieren we alles uit eigen middelen. Hierdoor moeten we beroep doen op de drive en de goodwill van ons personeel. Onze reguliere werking draait immers gewoon verder. Doordat de gezinsopnames als energiegevers ervaren worden, lukt het voorlopig nog, maar het maakt het wel heel kwetsbaar. We gaan dus op zoek naar extra financiering om deze waardevolle en effectieve werkvorm te kunnen blijven aanbieden. Als we dromen: liefst ook voor gezinnen van kinderen die elders in de jeugdhulp verblijven.