Praktijk

Een positief en veilig leefklimaat ook aan de achterdeur? Onze mantelappartementen zorgen ervoor!

Mantelappartement is niet zomaar een nieuwe term die we lanceerden bij de uitbouw van ons veilig verblijf. Het is een methodiek waarmee we intussen een klein jaar aan het experimenteren zijn om op een organische manier ontwikkelingstrajecten binnen veilig verblijf stevig kwaliteitsvol bij te kleuren.

Doel

•Van uit een veilig verblijf dynamisch en organisch, via de “mantel”  kunnen groeien naar openheid en positieve participatie aan de samenleving (independence)
•Binnen een veilige “mantel” mogelijkheden bieden om te experimenteren met het opnemen van betekenisvolle sociale rollen voor- en met de buren (generosity)
•Binnen een veilige “mantel” eigen talenten en sterktes kunnen ontdekken en er verder op gaan bouwen (mastery)
•Door het mee gedragen worden door de “mantel” en er ook te kunnen op terug vallen, terug positieve ervaringen opdoen en voelen dat je er bij hoort ( belonging)

Doelgroep

Dit project heeft 3  doelgroepen

  1. Adolescente meisjes (met licht verstandelijke beperking en/of autisme en een ernstige psychische kwetsbaarheid) die binnen veilig verblijf ondersteund worden om terug aan hun toekomst te gaan bouwen van uit  hun eigen dromen met de nodige ondersteuning
  2. Mensen die binnen de samenleving, niet alleen ergens willen wonen, maar ook een fijne buur willen zijn en ook kansen willen bieden aan mensen met een grote kwetsbaarheid om ook die fijne buur te worden
  3. Begeleiders die binnen ons veilig verblijf dynamisch van een besloten ondersteuning willen evolueren naar een open ondersteuning en ook de adolescente meisjes cruciale veilige leerervaringen willen bieden

Werkwijze

Twist is een veilig verblijf  voor adolescente meisje dat uitgebouwd werd van uit een woonsetting met verschillende besloten studio's  en leefruimtes die omgeven zijn door 3 ruime mantelappartementen en een grote  “samen-tuin”.
Er is bewust gekozen voor dit bouwconcept om onmiddellijk vrij organisch vorm te kunnen geven aan een dynamische uitbouw van ge/beslotenheid naar meer openheid. 
Dit concept moet actief maar niet formeel het ontwikkelingstraject van de meisjes gestoeld op de Circle of Courage mee ondersteunen ( cf. doelstellingen)

Er werden bij de start bewoners gezocht voor de mantelappartementen. Hierbij kozen we voor  een mix van diverse gezinstypes. De bedoeling is geenszins dat de bewoners van de mantelappartementen hulpverlenings- of begeleidingsrollen gaan opnemen naar de meisjes. Ze zijn gewoon fijne buren die naast de meisjes wonen met hun gezin.

We vroegen wel expliciet dat zij open zouden staan om onze meisjes toe te laten om voor en/of met hen betekenisvolle rollen op te nemen gedurende minimaal 2 dagdelen per maand. Daarnaast vroegen we hen ook om samen de woonentiteit  en de tuin met de begeleiding en de meisjes te beheren en te investeren in het invullen van  het “samen-tuinen”.
Om de 2 maanden wordt ook verwacht dat ze deelnemen aan het woonoverleg binnen de woonsite met begeleiders en de adolescente meisjes.

Naast deze structurele afspraken loopt alles organisch zoals met iedere buur. Onze begeleiders integreren deze “proeftuin”  actief  binnen hun trajectplan en acties die ze samen met de meisjes uitbouwen.

Partners

Naast de 3 gezinnen wordt ook de buurt en het Kansenhuis van Borsbeek actief bij de uitbouw van de werking met mantelappartementen betrokken.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Voor het ontwikkelingstraject met de meisjes biedt deze werking met de mantelappartementen een groot pallet aan organische mogelijkheden om binnen de be(ge)slotenheid onmiddellijk  te werken aan heel concrete doelen zonder echte “hulpverleningsformaliteiten”
Daarnaast zijn de mantelappartement-bewoners ook belangrijke rolmodellen waaraan ze zich kunnen spiegelen.

Voor de mantelappartement-bewoners  en de buurt biedt deze praktijk ook een mogelijkheid om energie te halen uit eerder ongewone maar heel fijne contacten en niet alleen te focussen op problemen van de meisjes maar samen met hen hun talenten te ontdekken.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Het is een stevige uitdaging voor de mantelappartement-bewoners om heel vaak geconfronteerd te worden met soms heel wat minder evidente situaties en een zekere overlast en daarnaast toch de meisjes gewoon als fijne buur te blijven zien en hen ook de mogelijkheid te geven om steeds opnieuw te experimenteren.

Daarnaast is het binnen de werking van een veilig  verblijf, ondanks alle mogelijkheden die de mantelappartementen bieden, ook soms zoeken om de extra ongewenste prikkels die er soms komen via deze mantelappartementen  te kaderen en veilig te kanaliseren.

De grootste uitdaging is om het blijvend engagement te krijgen zowel van de adolescente meisjes als van de mantelappartement-bewoners om voor elkaar een goede buur te willen zijn.

Auteur

De vijver vzw

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant