Praktijk

Een netwerk van bijzondere zorg voor ondersteuning op maat

Huis van het Kind Leuven heeft als netwerk-vzw een centrale knooppunt-functie tussen verschillende Leuvense organisaties. Dankzij het verbinden van de ondersteuning en expertise die verschillende partners kunnen bieden, werken we over alle levensdomeinen heen om maximale ondersteuning te kunnen bieden aan gezinnen. Samenwerking biedt ons de mogelijkheid om meer op maat van gezinnen te werken, en kwalitatieve ondersteuning te kunnen bieden waar nodig.

Doel

Met het Huis van het Kind Leuven ambiëren we dat alle Leuvense gezinnen met een kind met bijzondere zorgnoden de toegang heeft tot een kwaliteitsvol ondersteuningsaanbod dat aansluit op de individuele noden van ouders en kinderen.

We willen het netwerk inhoudelijk en praktisch ondersteunen, verbindingen leggen tussen verschillende partners, en nieuwe projecten laten voortvloeien uit deze samenwerkingen.

We zorgen dus voor ondersteuning van zowel ouder, kind als netwerkpartner (vrijwillig of professioneel).

Doelgroep

(Kwetsbare) gezinnen met een kind met een bijzondere zorgnood.

Netwerkpartners (vrijwilligers en professionals) die ondersteuning bieden aan gezinnen met een kind met een bijzondere zorgnood.

Werkwijze

Via netwerkmomenten, samenwerking aan projecten en overlegmomenten zorgen we dat onze verschillende partners op de hoogte blijven van het bestaande ondersteuningsaanbod. Zo voorkomen we dat er naast elkaar wordt gewerkt, en kunnen we beter naar elkaar doorverwijzen wanneer er extra expertise of ondersteuning nodig is voor een gezin.

Verder proberen we zoveel mogelijk inclusie te promoten, zowel in bijvoorbeeld de kinderopvang, als in onze eigen vrijwilligerspoule.

Partners

We combineren de expertise van partners die op verschillende domeinen werken:

  • Centrum voor Inclusieve Kinderopvang (CIK) Leuven
  • Spelotheek (bibliotheek Leuven)
  •  Eerstelijnspsychologen
  • Gezinscoaches (1G1P en Werf Gezinscoach Leuven)
  • G-Tofsport Leuven
  • Thuisbegeleidingsdiensten (Resonans vzw, het Raster, KI Woluwe, ...)
  • MFC's en MFP's (Centrum Ganspoel, Terbank, ...)
  • Scholen voor Buitengewoon Onderwijs (Terbank, Woudlucht, ...)
  • Lokale therapeuten, kinesisten en logopedisten
  • Informatie- en ondersteuningsdiensten (Magenta, het Lampje, ZitStil, ...)
  • nog vele andere lokale organisaties!

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Het is niet altijd eenvoudig om de geschikte ondersteuning te vinden voor kinderen met een zorgnood en hun families. Door samen te werken vergroten we de kans dat deze gezinnen het gepaste aanbod vinden binnen in het zorglandschap. Leemtes in het aanbod kunnen makkelijker gesignaleerd worden, en wachtlijsten meer weggewerkt door samen projecten te starten.

Omdat we over alle levensdomeinen heen proberen werken, vinden gezinnen makkelijker hun weg naar de ondersteuning die nodig is.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Op maat van een gezin werken en een vertrouwensband opbouwen kan soms veel tijd vragen.

Ook is het niet altijd makkelijk om op álle vragen van ouders een antwoord te bieden: het opbouwen van nieuwe projecten en vullen van de leemtes in het aanbod kan soms lang duren.

Auteur

Huis van het Kind Leuven

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant