Praktijk

Echo-lotgenotenwerking kindermishandeling

Bij echo-lotgenotenwerking komen alle soorten verhalen over kindermishandeling. Volwassenen die als kind mishandeld werden bespreken soms voor het eerst wat hun is overkomen en welke sporen ze ervan ondervinden. Naast wat moeilijk was, horen we bij echo ook wat hielp. Heel vaak zijn het de kleine daden, acties, een luisterend oor die veel overlevers het meeste zijn bijgebleven.

Doel

Met echo-lotgenotenwerking wordt ingezet op 3 pijlers.

  1. Lotgenotencontact. We creëren door en voor overlevers van kindermishandeling een veilige plaats waar lotgenoten kunnen samenkomen, hun verhaal kunnen delen, erkenning en herkenning kunnen vinden bij elkaar.
  2. Ervaringsdeskundigheid: We reiken de hand uit naar hulpverleners, leerkrachten, scholen, universiteiten... Om samen te werken, te spreken of getuigen. De kracht van ervaringsdeskundigheid is motiverend.
  3. Bewustmaking. Het taboe rond kindermishandeling is nog steeds heel groot. Met echo proberen we ook in de samenleving onze stem te laten klinken. Voor alle duizenden kinderen die vandaag nog niet kunnen spreken.

Doelgroep

In de eerste plaats richten we ons op volwassen overlevers van kindermishandeling. Denken, weten ze of twijfelen ze dat ze zijn mishandeld; ze zijn welkom.

Daarnaast richten we ons naar alle volwassenen die werken of nabij zijn bij kinderen. Vanuit onze ervaring willen we hen handvaten en tools meegeven. Wat werkt, hoe kunnen jullie kinderen die het vandaag moeilijk hebben helpen? Om als uiteindelijk doel de kinderen vandaag die vandaag mishandeld worden meer een stem te geven. Opdat er naar hun meer geluisterd zal worden.

Werkwijze

Lotgenoten komen via het lotgenotencontact terecht bij echo-lotgenotenwerking en daar kunnen ze deelnemen aan bijeenkomsten in heel Vlaanderen en online.

Sommige lotgenoten leiden we vervolgens op tot moderatoren of ervaringsdeskundigen. Vrijwillig dragen zij dan mee aan de werking. Ze begeleiden mee groepen en gaan mee spreken, les geven, getuigen,...Vanuit het lotgenotencontact kunnen dus de andere pijlers groeien.

Partners

Echo-lotgenotenwerking is een project van het Vlaams expertisecentrum kindermishandeling. Dat is onze eerste partner.

Daarnaast werken we dicht samen met de vertrouwenscentra kindermishandeling en de Family Justice centra. Andere lotgenotenorganisaties zoals PUNT, ImLandelijk, Anaktise, vzw zijn,... beschouwen we ook als onze dichte partners.

Samenwerkingen met de VUB, KdG, Thomas More en Opgroeien!

 

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Echo-lotgenotenwerking is zeer laagdrempelig voor lotgenoten.

Denk je, weet je of twijfel je, je bent welkom. Voor overlevers is het niet gemakkelijk om echt de stempel kindermishandeling op zichzelf te plakken. "Het kan altijd erger". Bij echo vergelijken we niet!

Daarnaast zijn we vanuit onze ervaringsdeskundigheid verbindend en inspirerend. We begrijpen de drempels waar we op botsen. Laten we samen naar de uitdagingen kijken en zien wat we wel kunnen betekenen.

De hoopvolle en verbindende boodschap willen we ook naar buiten brengen!

Al deze factoren en nog veel meer maken dat echo de eerste lotgenotenwerking voor overlevers van kindermishandeling is in Vlaanderen en ook zal blijven bestaan.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Echo-lotgenotenwerking groeit.

Het is vanuit een sterk engagement ontstaan en heeft nu versteviging nodig willen we veilig verder bouwen.

Dit vraagt inspanning en middelen, waarnaar we moeten blijven zoeken.

Want uiteindelijk blijft het onze prioriteit dat lotgenoten een veilige plek vinden, waar ze zichzelf kunnen zijn.

Auteur

Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant