Het grote doel van de Boomgaard is om een buurt te creëren die in staat is zeer diverse en zware zorgvragen te absorberen. Een buurt waar zorg geherdefinieerd wordt. Zorg krijgt een plaats in het samenleven. De ‘formele zorg’ wordt mee aangestuurd door de buurt.
Hierdoor creëren we een nieuwe blauwdruk waardoor we anders kunnen gaan denken over zorg in het algemeen en oa over jeugdhulp specifiek. We wissen een aantal aannames van het huidige zorgsysteem om van daaruit zorg een plaats te geven waar het hoort.
De Boomgaard is een opstartend initiatief. De eerste vijf werklijnen zijn:
Iedere werklijn heeft zijn specifieke werkwijze en timing.
De inrichtende partners zijn:
De partners in de Boomgaard, die uit verschillende organisaties en sectoren komen, schrijven hier een gedeeld verhaal samen met de buurt. Het is geen campus of werking die een deel van het programma van een van de partners moet waarmaken. Het is een zorgmodel dat zich richt op een buurt. Hierdoor verschuiven we van capaciteitsdenken naar populatiedenken en wordt de een ganse buurt en niet louter degene die (in ons geval) in het hokje jeugdhulp vallen.
Een tweede kracht is het gedeeld geloof in wat we bezig zijn. Dit is nodig om de juiste synergiën te vinden om iets innoverend te bedenken maar vooral waar te maken.
Er zijn nog een hele boel vragen die nu onbeantwoord zijn. Door het zorgmodel anders te willen organiseren zijn er geen platgetreden paden.
Vragen over verschillende regelgevingen, financieringsmodellen, ....
De Boomgaard geeft zuurstof, is spannend en uitdagend.