Praktijk

Consultatiebureau Aalst, een plek voor jonge ouders

In Aalst verbreden we de werking van het consultatiebureau en werken we aan een community voor jonge gezinnen. Naast de gekende opdrachten van een consultatiebureau koppelen we ontmoeting en themagerichte groepsactiviteiten jonge ouders aan de werking . We doen dit voor en door ouders en bouwen buurtgerichte lokale communities waarbij ouders een actieve rol spelen. In een ‘pre-school oudercomités’ zetten we in op maximale participatie en zelfregie van gezinnen.

Doel

Ontmoeting is, naast preventieve gezondheidszorg en opvoedingsondersteuning, een onmisbare schakel in de werking van elk Huis van het Kind. We spelen preventief, proactief en participatief in op noden van (aanstaande) jonge ouders en kinderen. We versterken het sociale netwerk van gezinnen en verhogen de perinatale veerkracht.

We bouwen bruggen tussen ouders en bestaand aanbod en netwerk, onder meer kinderopvang, onderwijs, CAW, OCMW.

We denken na hoe we de buurtgerichte inzet van bestaand aanbod kunnen optimaliseren, getoetst aan de noden en vragen van ouders.

Het verhogen van sociale steun met als doel uitbreiden en leren inschakelen van het sociale netwerk. Problemen escaleren minder snel en mogelijk kan intensieve professionele hulp vermeden worden.

We detecteren daarbij hiaten in dienst- en hulpverlening en geven signalen op lokaal en Vlaams niveau.

Doelgroep

(Aanstaande) ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar .

Werkwijze

We voorzien een ontmoetingsplaats gelijktijdig aan de opening van het consultatiebureau. In een aparte plek naast de consultatie voorzien we een vrijblijvend onthaal voor de ouders.

In deze praktijk behouden we de focus op de doelgroep '(aanstaande) jonge gezinnen' en zetten in op verbreding van het consultatiebureau tot een community (ontmoetingsplek) door middel van: :

  1. Er ontstaat in lokale communities, ondersteunt door ‘ontmoetings-‘ en ‘wegwijze’ vrijwilligers, een complementaire samenwerking tussen steunfiguren van ouders. De brug naar zorg en welzijn wordt gemaakt en het consultatiebureau fungeert als draaischijf naar ander aanbod zodat ouders hun grondrechten inzake kinderopvang, onderwijs, huisvesting, tewerkstelling, enz. kunnen realiseren.
  2. We geven een stem aan ouders, detecteren noden en hiaten in hulp- en dienstverlening en gaan hierover in dialoog met organisaties/partners en/of het lokale bestuur.
  3. We geven organisaties in het netwerk Huis van het kind Aalst tools om hun activiteiten te toetsen aan de 9 B's van toegankelijkheid en in te zetten op participatief werken met gezinnen.
  4. We delen de bevindingen van de impactmeting door UCLL, o.a. rond toegankelijkheid van het netwerk (lokaal en Vlaams) en werken gerichte acties uit om aan de slag te gaan met de resultaten.
  5. Het project in Aalst geeft als pionier aan Wiegwijs Vzw, organiserend bestuur van 2 consultatiebureaus in Aalst, input om de veranderingstheorie ook op andere plaatsen in Vlaanderen uit te rollen.

Partners

  • Kind en Gezin
  • Huis van het Kind
  • Stad Aalst
  • Rebelle vzw
  • OCMW
  • CAW
  • Vierdewereldgroep

Wat maakt je praktijk tot een succes?

  • Via ontmoeting, themagerichte groepsactiviteiten en het faciliteren van lokale community zetten we in op peer support, ouders zijn zo een steunbron voor elkaar. Dat kan zowel op materieel (Vb. babymateriaal ruilen) als immaterieel (Vb. ervaringen uitwisselen) vlak.
  • We zetten in op gedifferentieerde vrijwilligersprofielen ('ontmoetingsvrijwilligers' en 'wegwijze vrijwilligers') die de laagdrempelige verbinding vormen tussen ouders (informele netwerk) en de professionele wereld (formeel netwerk). Vrijwilligers bieden geen langdurige trajecten, maar zetten in op het opbouwen van vertrouwen, een warme doorverwijzing en overdracht. Laagdrempeligheid garanderen we door in te zetten op diverse vrijwilligersgroepen die een weerspiegeling zijn van de maatschappij.
  • We starten een participatiegroep met als doel het samen bouwen met ouders aan de lokale community. We vertrekken zo vanuit hun noden en perspectief.
  • We betrekken ouders en vrijwilligers in het netwerkoverleg dat per kwartaal door gaat.
  • Tijdens de experiment fase (najaar 2023, consultatiebureau de Grote markt) worden aspiraties van gezinnen en kinderen verkend en indicatoren gemeten. Op basis daarvan worden aanpassingen gedaan in functie van de uitrol in alle 4 de consultatiebureaus (vanaf januari 2024).
  • We leggen de regie in handen van gezinnen in lokale communties die we vorm geven volgens de verschillende deelaspecten van participatie: Mee-weten, mee-denken, mee-organiseren, mee-belissen, mee-evalueren. We werken op maat van gezinnen en geven hen tools in handen om zelf mee te organiseren, te beslissen, te evalueren op basis van hun noden en behoeften.
  • Tijdens het netwerkmoment per kwartaal worden gezinnen uitgenodigd zodat zij kunnen mee-denken en mee-vorm geven aan het verdere verloop van het project.

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • Voldoende instroom van gezinnen
  • Vlotte samenwerking met de partnerorganisaties met mogelijkheid tot kwaliteitsvolle doorverwijzing
  • Voldoende meetbare gegevens in kader van studie UCLL
  • Participatievrijwilligers vinden

Auteur

Wiegwijs vzw

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant