Praktijk

Buurthuis 't Lampeke: van prenataal tot aan de koffietafel

Een integrale buurtwerking waar ontmoetingsplekken voor alle leeftijden centraal staan. Want de Lamp brandt voor iedereen.

Doel

  • De kracht en de meerwaarde van een geintegreerde buurtwerking duidelijk maken
  • het belang van de erkenning van ontmoetingsgericht werken (ipv vraag- of aanbodgericht)
  • werken aan (structurele) samenwerkingsverbanden buurtgericht, lokaal en bovenlokaal met organisaties over de muurtjes heen
  • informatie en inzicht geven over inspirerende films en ander materiaal om de blik om armoede en sociale uitsluiting te verbreden en te verruimen
  • het belang van grondrechtenbenadering, met specifieke aandacht voor zij die uit de boot vallen
  • de combinatie van sterk basiswerk, projecten over verschillende thema's heen en beleidsmatig/politiserend werken
  • praktijkgerichte ervaring brengen en en in eerlijke en kwetsbare dialoog gaan met de deelnemers hierover

Werkwijze

Ontmoeting als lijm tussen vraaggericht en aanbodgericht werken. Ontmoeting als noodzakelijke essentie om tot rust, vertrouwen en relatie te komen.
Buurtwerk 't Lampeke bestaat intussen meer dan 50 jaar en heeft haar integrale buurtwerking stevig uitgebouwd en verankerd in de Ridderbuurt in Leuven.
Aandacht voor gezinnen met jonge kinderen is hierbij een belangrijk onderdeel. Een gezinswerking met spel- en ontmoeting, gezinsondersteuning met gezinscoaches, een kinderdagverblijf met extra aandacht voor ondersteuning en ontwikkeling voor kind en ouder.
Maar niet alleen de eerste 1000 dagen zijn belangrijk. Ook de 2e 1000 dagen en de 3e duizend dagen. En ook daarna ... Dus de kinder- en jongerenwerking en het buurthuis voor volwassenen maken de buurtwerking volledig. Dit alles versterkt en inspireert elkaar in één groot geheel over de leeftijden en de muurtjes heen.

Partners

De essentie van buurtwerk 't Lampeke is ook het realiseren van duurzame samenwerkingen:

Huis van het Kind Leuven, Cirkus in Beweging, de Sint-Jansschool, Link in de Kabel, KDV de Slabbertjes, 30CC, de Uitpas, Netwerk tegen Armoede, Uit de Marge, Arktos, Wonen en Werken, WGC de Ridderbuurt, CAW OOst-Brabant, UCLL .... De lijst van partners, die samen de doelstellingen realiseren in praktijkgerichte krachtenbundeling is groot en door de jaren heen sterk uitgebouwd.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Telkens opnieuw werd gezocht naar opportuniteiten om de werking verder te ontwikkelen, dit vanuit de noden en de stem van mensen in armoede. De combinatie tussen basiswerk, projecten en politiserend werken is een grote meerwaarde.

Dicht bij de mensen, van onderuit, zonder voeling met de realiteit te verliezen, integendeel door telkens opnieuw door de realiteit geïnspireerd en vooruitgeduwd te worden.

De keuze om duurzaam te werken en te gaan voor structurele verankering van het basiswerk en van hieruit telkens verder te bouwen en tot nieuwe acties te komen.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Complexer wordende samenleving/maatschappij zorgt ervoor dat de kwetsbare doelgroep moeilijker aansluiting vindt.

De politieke context waarbij bepaalde Vlaamse bevoegdheden worden doorgeschoven naar het lokale beleid (zonder bijhorende middelen) maakt de toekomst voor buurtwerk (en andere organisaties) niet evident.

Hoe komen we tot krachtenbundeling op een constructieve manier en kunnen organisaties klein en groot elkaar versterken en ondersteunen in een context waar polarisering en weinig gedifferentieerd kijken (eenheidsworst) steeds meer de bovenhand krijgt. Wij geloven zeer sterk in www.hoopverlening.be en www.overbruggen.be en zoeken naar sterke manieren om de impact van dit werk duidelijk aan te tonen.

Auteur

Buurtwerk 't Lampeke

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant