Praktijk

Bruggen na(ar) 18 Aalst-Oudenaarde

Bruggen na(ar) 18 is een netwerk van organisaties die zich inzetten voor kwetsbare jongvolwassenen in regio Zuid-Oost-Vlaanderen (Vlaamse Ardennen + Dender-Zuid). Doel is om de samenwerking tussen de verschillende diensten te versterken en expertise te delen. Dat moet leiden tot een betere hulpverlening aan jongvolwassenen (tussen 16 en 25 jaar) in de regio.

Wat is het?

Bruggen na(ar) 18 Aalst-Oudenaarde is 1 van de ‘a way home coalities’ die in Vlaanderen en Brussel actief zijn.

 

Doel

Het netwerk identificeert knelpunten en hiaten in de hulpverlening, signaleert waar nodig en gaat ook zelf aan de slag rond bepaalde thema's binnen verschillende actiegroepen (bv. wonen, organiseren inspiratiebeurzen ...). 

Zo wil het een meerwaarde betekenen voor (de begeleiding van) jongvolwassenen, en dit op alle levensdomeinen, door intersectorale afstemming en samenwerking.

Doelgroep

Jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen

Werkwijze

De kerngroep van het collectief organiseert twee keer per jaar een netwerkmoment om good practices, expertise en ook pijnpunten binnen de hulpverlening te delen met elkaar. Op deze bijeenkomsten wordt bepaald rond welke thema's de actiegroepen zullen werken. De actiegroepen bestaan meestal uit leden van het collectief, maar kunnen ook externe partners aantrekken.

Partners

Voorlopig maken volgende partners deel uit van het collectief: CAW Oost-Vlaanderen, Ruyskensveld, Steevliet, Amon, CGG ZOV, OCJ Aalst en Oudenaarde, Pleegzorg Oost-Vlaanderen, Sociaal Huis Oudenaarde en Ronse, ACT (Agentschap Opgroeien), ELZ Vlaamse Ardennen, Fiola, Heynsdaele, SDJ Oudenaarde, Lejo, GBO Vlaamse Ardennen, RTJ De Tafels, WONOzo, Re-Member vzw, Shelter vzw. Vanuit het netwerk wordt blijvend gezocht naar mogelijke relevante partners.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Door het netwerk vinden hulpverleningspartners elkaar sneller i.f.v. kwetsbare jongvolwassenen in de regio. Bepaalde hiaten/problemen binnen de regio worden zo blootgelegd. Het netwerk kan zelf rond deze pijnpunten aan de slag gaan, speelt in op maatschappelijke evoluties en signaleert deze richting het beleid indien nodig... 

Het delen van expertise en good practices betekent een meerwaarde voor de ondersteuning van jongeren in de regio: rond specifieke thema's kunnen de verschillende diensten over de sectoren heen hun krachten bundelen om verandering teweeg te brengen (bv. bij fusie woonmaatschappijen de doelgroep 'jongeren' op de kaart gezet)

Welke uitdagingen liggen er voor?

Het collectief is een dynamisch geheel. Er sluiten nieuwe partners aan, anderen verlaten de groep ... Het is een uitdaging om iedereen steeds mee te krijgen in het gemeenschappelijk verhaal én iedereen op de kar te krijgen om zich actief te engageren.

Sommige structurele problemen kunnen vanuit het collectief niet 'opgelost' worden (bv. tekort aan woningen). Het blijft zoeken hoe we met het netwerk rond bepaalde thema's toch een verschil kunnen maken.

Auteur

Bruggen na(ar) 18 Aalst-Oudenaarde

Jaar van publicatie

2024
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van A Way Home Coalitie Bruggen Na(ar) 18 Aalst-Oudenaarde
A Way Home Coalitie Bruggen Na(ar) 18 Aalst-Oudenaarde
Ook interessant