Praktijk

Begeleiding rondom autisme: hoe wij inzetten op een kwaliteitsvol leven voor elke persoon met autisme en zijn omgeving.

Kom je ons autismespecifiek hulpverleningsaanbod ontdekken? Maak kennis met onze mobiele werking en proef van onze handicap-specifieke ondersteuning, krachtgerichte visie en contextgericht werken. Heb je interesse in hoe wij onze autismespecifieke kennis delen? Verdiep je dan in ons outreach-aanbod, onze praktijk op vlak van Globale Individuele Ondersteuning, hoe wij het concept 'bijschakelen' invullen, onze autitheken, telefonische ondersteuning, inleefoefeningen, onze Escape Room rondom autisme… Trekt intersectoraal samenwerken jou ook aan? Proef van onze activeringstrajecten, crisisbegeleiding, 1G1P, gASStvrij... Benieuwd naar wat cliënten tijdens de wachttijd toch al kunnen meepikken van ons aanbod? Bekijk onze diverse mogelijkheden binnen overbrugginghulp, zoals de Autisme Chat, kampen, ateliers, cursussen, grootouderwerking, brussenwerking, kortbegeleiding, informatie-en adviesgesprekken… Zin om met vrijwilligers aan de slag te gaan? Laat je inspireren door onze Tandermaatjes/Autimaatjes, bezoekouders of andere vrijwilligers. Vind je het ook belangrijk om op Vlaams, provinciaal én regionaal niveau actief te zijn? Ontdek hoe wij inzetten op samenwerking en netwerking binnen de Liga Autisme Vlaanderen, samenwerkingsverbanden op provinciaal niveau en de regionale loketfuncties.

Doel

Onze diensten willen een aanbod realiseren op maat van personen met een autismespectrumstoornis, hun gezin en hun ruimere maatschappelijke omgeving, met als finale doelstelling een kwaliteitsvol leven in een open samenleving voor elke persoon met autisme en zijn omgeving.

Doelgroep

We richten ons tot:

  •  personen met (een vermoeden van) autisme en hun directe netwerk
  •  externen en professionelen die meer willen weten over autisme
  • organisaties die meer informatie wensen over onze werking

Werkwijze

Hoger vermelde doelstellingen bereiken we via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp, bestaande uit:

  •  mobiele en ambulante begeleiding
  • groepsbegeleiding
  • dagopvang
  • verblijf
  • Globale Individuele Ondersteuning
  • outreach

Partners

We werken samen met talrijke partners, zowel binnen het netwerk van onze cliënt in begeleiding, als op organisatie-niveau (sectoraal en intersectoraal). 
We denken hierbij onder meer aan: 

  • cliëntgebonden partners: scholen, CLB's, therapeuten, revalidatiecentra, opvang, werkgevers, vrije tijdsorganisaties, mutualiteiten, psychiatrische ziekenhuizen, DOP, COS/RCA...
  •  organisatiegebonden partners: jeugdwerk, onderwijs, lokale besturen, Opgroeien, chathulporganisaties, diensten GGZ, CAW's, VVA, sterkmakers in autisme, Participate!, Pleegzorg, RADAR, 1G1P...

Wat maakt je praktijk tot een succes?

We denken dat de sleutel tot succes ligt in het feit dat we reeds 40 jaar lang trouw blijven aan onze visie op kwaliteitsvolle hulpverlening voor mensen met autisme.  
Dit betekent dat we ervoor kiezen om ook in een gewijzigd zorglandschap te blijven inzetten op gespecialiseerde ondersteuning van mensen met autisme. 
We zijn m.a.w. niet bereid om onze autismespecifieke werking op te geven, ook al maakt de regelgeving dit mogelijk.

Daarnaast zijn we sensitief voor maatschappelijke veranderingen die zich voordoen, zoals regionale verankering van de zorg, belang van vroegdetectie, intersectorale netwerking, vernieuwde RTH-wetgeving...  Hier spelen we op in door ons zorgaanbod continu te actualiseren en te innoveren.

Welke uitdagingen liggen er voor?

De vraag naar autisme-specifieke ondersteuning is nog steeds veel hoger dan het aanbod dat onze diensten kunnen aanbieden binnen de grenzen van de erkenningscapaciteit. Er is een blijvende nood aan groei, exclusief vanuit cliëntperspectief.
Uitdagingen in deze zijn:
- Terugdringen van de wachtlijst
- Realiseren van capaciteitsuitbreiding

De overheid wil in 2024 de bestaande regelgeving Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) hervormen. Regionale verankering is hierbij een belangrijk element. Onze kerntaak thuisbegeleiding kan moeilijk regionaler georganiseerd worden dan wat we nu al doen want de begeleiding heeft plaats in de woonkamer van de cliënten thuis. Toch willen we de regionale verankering nog optimaler realiseren met creatief innovatief aanbod.
Uitdagingen in deze zijn:
- Actief participeren in verdiepende sessies mbt de hervorming van de regelgeving RTH
- Uitbouw loketfuncties, invoering flexibele begeleidingstermijn, regionaal wachtlijstbeheer, inzetten op outreach via regiohuizen, uitbreiding digitaal aanbod..

Auteur

Liga Autisme Vlaanderen

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant