DOP streeft ernaar dat iedereen samen met zijn/haar netwerk regie kan hebben over zijn/haar leven en hiervoor kan samenwerken met mensen en organisaties die hen hierin ondersteunen.
Kinderen, jongeren, gezinnen en volwassenen met een handicap of een vermoeden van een beperking van 0 tot 65 jaar.
Alles start met een aanmelding. Dit kan door de persoon zelf, een gezinslid of een hulpverlener.
Een medewerker neemt contact op om een kennismakingsgesprek te plannen, waarna een proces van start kan gaan.
DOP onderscheidt zich door een denkproces te ondersteunen waarbij cliënten en hun netwerk actief worden bijgestaan in het verhelderen van hun vragen en ondersteuningsnoden. Er wordt samen een ondersteuningsplan voor de toekomst gemaakt, waarbij cliënten en hun netwerk eigen acties kunnen bepalen.
Ieder traject wordt afgerond met een ondersteuningsplan. Als uit de gesprekken met DOP blijkt dat er intensieve en frequente handicap specifieke ondersteuning nodig is, helpen we hen op weg om deze aan te vragen.
DOP bekijkt met de cliënt en zijn/haar netwerk de frequentie en intensiteit van de samenkomsten en kan deze tot 1 jaar spreiden.
We gaan altijd uit van de krachten, talenten en mogelijkheden van de cliënt en zijn persoonlijk netwerk. Iedereen kan partner zijn van de cliënt en zijn netwerk in functie van de verdere uitbouw van een goed leven.
Wij hebben samenwerkingsverbanden en ondersteunen organisaties via outreach bij o.a onderstaande partners:
De Diensten OndersteuningsPlan zijn actief over het hele Vlaamse grondgebied en Brussel. De verschillende provincies werken intensief samen om te streven naar hun gezamenlijke doelstelling.
DOP is expert op het vlak van netwerkversterking, gericht op de krachten binnen systemen.
We gaan steeds op zoek naar hoe iemand zijn perspectief kan delen.
Door in gesprek te gaan met belangrijke anderen worden deze verschillende perspectieven zichtbaar, wat het mogelijk maakt om het leven van de cliënt en zijn netwerk in zijn totaliteit te bekijken.
We werken aan vraagverheldering om tot de kern te komen, startende vanuit vragen van de cliënt en belangrijke anderen. De verdieping van deze vragen leidt tot acties en concrete afspraken binnen hun plan voor de toekomst.
Het DOP-proces zet een beweging in gang die ervoor zorgt dat er een blijvende dynamiek ontstaat waarbij mensen meer met elkaar delen en samenwerken, nu en in de toekomst.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat …
… we anderen kunnen meenemen in het verhaal van gedeelde zorg en ondersteuning?
… de beweging, die in gang gezet is in netwerken, blijft groeien?
… netwerken toekomstige uitdagingen preventief aanpakken?
… netwerken meer grip krijgen en houden op hun situatie?
… ook gezinnen met jonge kinderen hun weg naar onze dienst vinden en hun veerkracht behouden?
… onze eigen samenwerkingsverbanden blijven evolueren binnen een sterk veranderende maatschappij?
… netwerken en buurten meer inzetten op informele ondersteuning?