Praktijkgericht onderzoek rond de implementatie van de samenwerkingsverbanden 1gezin 1plan, binnen de jeugdhulp van het Expertisecentrum Krachtgericht Sociaal Werk (KdG Hogeschool)
De vrijheid die de samenwerkingsverbanden krijgen om in te spelen op de regionale structuren en noden is positief, maar stelt ook de vraag scherp of de werkingen er in slagen om de visie en onderliggende doelstelling van de Vlaamse overheid waar te maken, zoals o.a. het snel en concreet opnemen van jeugdhulpvragen; een onderbouwd en gemeenschappelijk plan realiseren in de gezinnen; of het onmiddellijk kunnen inzetten van een flexibel aanbod dat een gezin kan ondersteunen als de reguliere hulp niet direct beschikbaar is. Deze zoektocht naar een specifieke invulling binnen de Vlaamse jeugdhulp maakt dat de betrokken diensten vragende partij zijn voor wetenschappelijke ondersteuning.
Dit rapport is in de eerste plaats geschreven voor medewerkers binnen de 16 samenwerkingsverbanden. Zij deelden hun ervaringen, contacteerden hun partners en brachten gezinnen aan om de nodige data te verzamelen. De onderzoekers hebben er daarom voor gekozen om in het rapport de citaten zoveel mogelijk op te nemen. Voor de begeleiders zegt de authentieke verwoording van een collega, een gezin of een aanmelders soms meer dan de interpretatie van een onderzoeker. Ze bieden hen binnen dit rapport, daarom de taal aan van collega’s en van de gebruikers.
De lezers die graag een overzicht krijgen van de resultaten van het onderzoek en de adviezen die daaruit kunnen worden getrokken, vinden een uitgebreide samenvatting in hoofdstuk 10.