Onderzoeksrapport

Lokale gezinscoaches in Vlaanderen

Wat is het?

De pilootprojecten gezinscoaching werden begeleid en ondersteund door Odisee Hogeschool, de Link vzw en hun TAO teams. De pilootprojecten werden wetenschappelijk opgevolgd door het Steunpunt WVG.

Waarom is het belangrijk

Een gezin in armoede krijgt vaak hulp van diverse diensten of organisaties, die soms het overzicht niet hebben op de verschillende hulptrajecten in het gezin. Om versnippering tegen te gaan wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om via lokale gezinscoaches een intensieve begeleiding op maat aan te bieden aan gezinnen in een kwetsbare situatie die kampen met diverse problemen. 

Met hun proactieve en outreachende ondersteuning willen ze gezinnen op alle levensdomeinen vooruithelpen en hun sociale grondrechten beter te realiseren. De werking van de gezinscoaches is ingebed in een (boven)lokaal netwerk, onder regie van de lokale besturen.

Hoe gebruiken

Je vindt hier verschillende rapporten en documenten terug:

  • Een kader voor lokale gezinscoaches en de samenvatting van dit rapport
  • Position Paper 'Gezinscoaching: een specifieke methodiek voor het werken met gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare positie? Zes fundamenten op basis van een onderzoeks- en ondersteuningstraject'
  • Randvoorwaarden voor gezinscoachwerk vanuit het lerend netwerk van de 5 pilootprojecten lokale gezinscoaches
  • De integrale presentatie over gezinscoaching, gemaakt door Kristien Nys, Simonne Vandewaerde en Esther Stoové, in opdracht van het Departement Zorg.

Neem zeker ook eens een kijkje bij deze kwaliteitsvolle praktijk in onze databank!

 

Ook interessant