Om de uitrol van het geïntegreerd breed onthaal in Vlaanderen voor te bereiden, werden eerst elf pilootprojecten gelanceerd. Zij experimenteerden tussen 1 september 2016 en 1 mei 2018 met het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal.
Onderzoek flankeerde deze pilootprojecten. De onderzoeksbevindingen wijzen de weg naar beloftevolle praktijken en keuzes.
De onderzoekers presenteren hun bevindingen in dit artikel op sociaal.net.
Een deel van de bevolking leeft in een situatie van onderbescherming. Ze beschikken wel over rechten, maar kunnen die in de praktijk niet realiseren.
Het is een uitdaging om die onderbescherming aan te pakken. Toegankelijke eerstelijnsdiensten zijn daarbij cruciaal. Zij wijzen mensen de weg naar hun grondrechten en proberen ze samen te realiseren.
In die context ontstond het ‘geïntegreerd breed onthaal’. De doelstellingen zijn duidelijk: deze onderbescherming tegengaan, toegankelijkheid verhogen en kwaliteitsvolle hulp-, dienst- en zorgverlening aanbieden in de nabijheid van (kwetsbare) burgers.
Het onderzoek brengt werkzame principes en beloftevolle lokale praktijken in beeld. De onderzoekers verzamelden en versterkten inzichten in het proces dat de pilootprojecten aflegden met kwetsbare burgers. Uitdagingen en nodige randvoorwaarden werden op tafel gelegd.