Dit evaluatieonderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en
Gezin door de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, Universiteit Gent, Centrum voor Sociologisch onderzoek/LUCAS KU Leuven, Departement Sociologie, Universiteit Antwerpen.
Onderzoek om in beeld te krijgen of, en hoe, de algemene doelstellingen van het GBO in de dagelijkse praktijk worden gerealiseerd. Samen met vele betrokkenen in GBO praktijken (coördinatoren, sociaal werkers en doelgroepvertegenwoordigers) gingen de onderzoekers op zoek naar hefbomen om betekenisvolle hulp- en dienstverlening te realiseren.
Het geïntegreerd breed onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband tussen minstens de kernpartners: de Openbaar Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW's), de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW's) en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's). De doelstelling van de samenwerking is onderbescherming tegen te gaan en de toegankelijkheid van de hulp- en dienstverlening te verhogen.
Samenwerking in het kader van Geïntegreerd Breed Onthaal is in essentie veel meer dan doorverwijzen naar elkaar. Het gaat over een doorgedreven samenwerking en het zoeken naar afstemming met een diepgaande vorm van integratie om antwoorden te formuleren op onderbescherming en toegankelijkheid van hulp- en dienstverlening.
Zowel de samenvatting als het volledige onderzoek vind je hier terug.
Uitdagingen, knelpunten en suggesties voor de professional, de afzonderlijke organisaties én het samenwerkingsverband komen uitgebreid aan bod.