Onderzoeksrapport

De Sterkste Schakels. Wat werkt in de samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg, wijkteams en onderwijs?

Wat is het?

Eindrapportage van een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en het Verwey-Jonker instituut.

Aan de hand van kwalitatief onderzoek is nagegaan welke werkzame elementen de praktijk ervaart in de samenwerking tussen de jgz, wijkteams en onderwijs. Het onderzoek laat zien dat de samenwerking tussen jgz, wijkteams en onderwijs complex is. Een succesvolle samenwerking vraagt om structurele investering op alle niveaus. Dat vraagt inzet van professionals, beleidsmakers en bestuurders.

Waarom is het belangrijk

Een goede samenwerking tussen jgz, wijkteams en onderwijs draagt bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.

De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat de samenwerking valt of staat met de kwaliteit, vaardigheden, attitude, kennis, ervaring en continuïteit van mensen. Het is noodzakelijk om als gemeente, wijkteam, jeugdgezondheidszorg en onderwijs duurzaam in te zetten op meerdere elementen die helpen bij effectief samenwerken. De basis van samenwerken ligt in ‘de menselijke maat’; het opbouwen van een werkrelatie waarbij men op elkaar en elkaars expertise vertrouwt

Hoe gebruiken

Het volledige onderzoek met resultaten lees je in de eindrapportage.

In de factsheet ontdek je een korte samenvatting.

Ook interessant