Onderzoeksrapport

De preventiepeiling bij jeugdhulporganisaties

Wat is het?

In de driejaarlijkse Preventiepeiling in jeugdhulporganisaties onderzoekt het Vlaams Instituut Gezond Leven hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij jeugdhulporganisaties in Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. 

  • In een eerste thematisch deel wordt bevraagd hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs 
  • In het tweede algemeen deel hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is.

Waarom is het belangrijk

De preventiepeiling heeft 2 doelstellingen:

  1. Het preventieve gezondheidsbeleid in Vlaanderen monitoren. De Vlaamse overheid gebruikt de resultaten van de Preventiepeiling om de realisatie van de gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’ te monitoren. Op basis van de resultaten kan de overheid bovendien haar eigen preventieve gezondheidsbeleid gericht verder uitwerken en de nodige acties te ondernemen. Ook voor de preventieve gezondheidssector zijn de resultaten een leidraad om mee aan de slag te gaan. Ze kunnen helpen om prioriteiten te stellen en acties te bepalen.
  2. Organisaties en instellingen informeren, inspireren en inzichten bieden
    Met de Preventiepeiling wil Gezond Leven ook alle betrokken actoren uit de verschillende settings informeren over de kwaliteit van, en werkpunten voor, het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen. De resultaten bieden inzicht in wat al goed loopt en wat nog beter kan.

Hoe gebruiken

Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je de peiling in alle settings en de vorige peilingsresultaten terug.

Organisaties die aan de slag willen gaan met hun preventief gezondheidsbeleid, kunnen bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, het Vlaams Instituut Mondgezondheid, het het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, de Vlaamse Logo's en The Human Link terecht voor informatie, ondersteunend materiaal en vorming.

Ook interessant