Vind een schat aan informatie en tips rond geletterdheid. Deze Toolkit is samengesteld voor de week van de geletterdheid 2019.
De campagne focuste in 2019 op ouders met kinderen in het kleuter- en lager onderwijs.
Wat voor veel ouders vanzelfsprekend is, is dat niet voor laaggeletterde ouders. We hebben de neiging om bij laaggeletterdheid meteen te denken aan iemand die niet kan lezen of schrijven. Maar het gaat verder dan dat. Geletterd zijn omvat de vaardigheid om informatie te verzamelen, te verwerken en gericht te gebruiken. Concreet wil dit zeggen: met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan en gebruik kunnen maken van ICT en multimedia.
Voor 1 op de 10 ouders met kinderen jonger dan 13 jaar is een eenvoudige taalopdracht moeilijk. Bijvoorbeeld een brief van de school lezen en begrijpen, de schoolfactuur ontcijferen, ...
Hoe ga je hier als schoolteam mee om? Wat kan je doen om ouders te ondersteunen? Hoe zorg je ervoor dat acties rond geletterdheid niet eenmalig zijn, maar via trajecten gedragen worden door het team? Een hele uitdaging! Bewustwording creëren rond laaggeletterdheid helpt de school om deze problematiek effectief aan te pakken. Je denkt samen na over het beleid rond geletterdheid en concrete acties om dit vorm te geven.
Je vindt nog meer informatie via Onderwijs Vlaanderen.