Samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sensoa en VAD werden 5 trajecten opgezet met Huizen van het Kind waarin we op zoek gingen naar hoe preventieve gezondheid een sterkere plek in de werking kan krijgen en vooral hoe een universele opzet daarvoor proportioneel benaderd kan worden.
Vanuit deze lokale trajecten werd praktijk- en onderzoekskennis gebundeld en gebruikt voor de ontwikkeling van tools en werkvormen die alle Huizen van het Kind kunnen ondersteunen om proportioneel universalisme concreet en met resultaat toe te passen in hun opdracht voor gezondheidsbevordering en preventieve gezondheidszorg.
Op het einde van de 5 lokale trajecten werden de resultaten in de kijker gezet tijdens het Vlaams Uitwisselingsfeest. Daarnaast werd samen met experten gereflecteerd over de uitdagingen en succesfactoren voor gezondheidsbevordering bij iedereen.
Dit verslag biedt inspiratie om met proportioneel universalisme en met preventieve gezondheidszorg aan de slag te gaan binnen het Huis van het Kind.
Het pilootproject is intussen afgerond, de materialen zijn gemaakt. Wat geleerd werd uit deze trajecten, is gebundeld in verschillende ondersteuningsmaterialen. Elk Huis van het Kind kan er zo mee aan de slag. Aan de hand van het duidelijke 7-stappenplan bijvoorbeeld kunnen Huizen komen tot een gezondheidsbeleid waarmee ze iederéén bereiken. Ook de jongste en meest kwetsbaren van onze maatschappij.
Meer informatie kan je vinden op de site van het Vlaams Instituut Gezond Leven.