Het doel van deze leidraad is om zorginstanties te inspireren en versterken in hun werking en samenwerking.
Deze leidraad biedt een basis en aanbevelingen voor het installeren van meer afstemming, betere afspraken en een betere informatiedoorstroming tussen de verschillende actoren in de zorg voor suïcidale personen.
Daarnaast biedt het ook handvaten en tools om tot een betere opvolging van suïcidale personen te komen.
Naast aanbevelingen voor het op elkaar afstemmen van de reguliere face-to-face hulpverlening, is er in deze leidraad ook aandacht voor het aanbod aan online hulpverlening en zelfzorg. Dit kan immers een interessante aanvulling of ondersteuning zijn voor de reguliere hulpverlening, maar kan ook een rol spelen bij het overbruggen van eventuele wachttijden.
Alle aanbevelingen in deze leidraad zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, succesvolle praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland en opvattingen van experts over hoe de organisatie van de zorg voor suïcidale personen er zou kunnen uitzien (zie bijlage voor meer informatie over het ontwikkelingsproces). De aanbevelingen in deze leidraad zijn voornamelijk gebaseerd op de organisatie van de zorg voor suïcidale volwassenen. Dit neemt niet weg dat heel wat aanbevelingen ook toegepast kunnen worden op de zorg voor suïcidale kinderen en jongeren.
Dit document richt zich op de organisatie van de zorg en gaat niet in op het inhoudelijk professioneel handelen bij suïcidale personen