In dit document van het Nederlands Jeugdinstituut staat de vraag centraal welke vorm van leiderschap helpt om de transformatie tot stand te brengen. We illustreren dit aan de hand van een vraagstuk dat in veel evaluaties wordt genoemd als een moeilijk onderdeel van het verandertraject: de verbetering van de samenwerking tussen professionals, hun voorzieningen en de gemeente met als doel meer integrale zorg en ondersteuning te kunnen bieden.
Om de transformatie in de jeugdsector en in het sociaal domein te bereiken, richten we onze aandacht doorgaans op het bevorderen van de competenties van professionals en op het veranderen van organisaties. Maar dat is niet voldoende. Er is ook ‘transformationeel leiderschap’ nodig.
Kenmerkend voor dat leiderschap zijn een duidelijke visie en focus op een beter resultaat voor de cliënten, het aangaan van allianties en een sterk commitment daaraan, de bereidheid om de eigen organisatie te veranderen en het inspireren en motiveren van de betrokkenen. Typerend voor transformationele leiders is dat ze zoeken naar de ruimte tussen de regels. Als zij die ruimte niet krijgen van controlerende instanties, gaat het botsen. Komt die ruimte er wel via passende manieren van verantwoording dan krijgt verandering ruim baan. Hoog tijd dus om die passende manieren te vinden.