Dit boek brengt het proces van superdiversifiëring de voorbije drie decennia op een unieke manier in kaart. Het toont de opschaling, ruimtelijke spreiding en de snelheid van onze superdiverse realiteit. Tot op wijkniveau laat het zien hoe woningkenmerken en wijkkenmerken deze diversifiëring mee bepalen.
Inzicht in die ruimtelijke spreiding is cruciaal voor beleid. Vlaanderen worstelt immers nog steeds met die superdiversiteit. Verkrampte en gepolariseerde reacties houden het wij-zij-denken in stand. Hoe raken we van deze worsteling naar een erkenning van superdiversiteit als realiteit? Hoe maken we ons beleid – ook lokaal – meer verbindend en toekomstgericht? Dit boek is een must voor al wie inzicht wil in de ruimtelijke neerslag van diversiteit en voor al wie er op een verbindende en niet-polariserende manier mee aan de slag wil gaan.
Het boek richt zich tot oude en nieuwe Vlamingen, tot lokale besturen en onderwijsprofessionals, tot ruimtelijke planners en zorgverstrekkers, tot integratiemedewerkers en beleidsmakers. Het toont de diversiteit van oude en nieuwe Vlamingen vandaag en verkent het superdiverse Vlaanderen van morgen.
Het bouwt verder op de inzichten in de Atlas Superdiversiteit Vlaanderen dat eerder dit jaar werd voorgesteld.