Uit eigen ervaring en op basis van vele gesprekken met adoptieouders en –kinderen belicht de auteur de specifieke problemen waarmee je bij adoptie te maken kunt krijgen. Zoals de valkuilen van ontkenning van het verleden of van te hoge verwachtingen. Hoe buitenstaanders je kind steeds meer als een allochtoon beschouwen en wat voor reacties programma's als 'Spoorloos' oproepen. Veel sprekende voorbeelden helpen om bepaalde moeilijkheden te plaatsen en te verwerken.
Een waardevolle leidraad voor (toekomstige) adoptieouders, partners van adoptiekinderen en mensen die beroepsmatig met adoptie te maken hebben.
Recensie(s)
Herziene druk van het in 1999 verschenen boek 'Adoptie duurt een leven lang'*. Het boek is herschreven en aangevuld, mede naar aanleiding van reacties van lezers. De auteur is deskundig op het gebied van adoptie en is zelf moeder van twee adoptiekinderen. Het boek geeft weer wat er een leven lang gebeurt in de ontwikkeling van een adoptiekind. De auteur haalt concrete uitspraken aan uit praktijksituaties. Ze geeft tevens aan wat mogelijke gevolgen kunnen zijn van verkeerde verwachtingen en acties van adoptieouders. In de laatste hoofdstukken worden de pogingen van adoptiekinderen uitgewerkt die op zoek gaan naar hun biologische ouders met adviezen en instanties die daarbij behulpzaam (zouden kunnen) zijn. Ook wordt een visie gegeven op de huidige problematiek van allochtone kinderen met een andere culturele achtergrond. Het boek is vlot geschreven; het geef stof tot nadenken, in die zin is het een diepgaand boek. Bestemd voor allen die persoonlijk of beroepsmatig met adoptie te maken hebben.