Artikel 409 van het Strafwetboek (in werking sinds 27 maart 2001) voorziet een gevangenisstraf van 3 tot 5 jaar voor “elke persoon die eender welke vorm van verminking van de genitaliën van een persoon van het vrouwelijk geslacht uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert, met of zonder haar toestemming. Een poging wordt gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar. (…)”. Sinds juli 2014 is ook het aanzetten tot het uitvoeren van VGV strafbaar met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar.
Er bestaan verschillende verzwarende omstandigheden:
- minderjarigheid van het slachtoffer
- de ernst van de gevolgen
- winstoogmerk en in het algemeen, afhankelijkheid van het slachtoffer (wanneer de uitvoerder macht heeft over het slachtoffer, bijvoorbeeld: een ouder, een arts, …).
De verjaringstermijn voor het indienen van een klacht bedraagt 15 jaar. Indien het slachtoffer minderjarig was op het moment van de feiten, begint deze termijn pas te lopen op de dag dat het slachtoffer 18 jaar wordt.
Bovendien kan elke persoon die een genitale verminking bij een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt (extraterritorialiteitsbeginsel).
Om je te ondersteunen als hulpverlener bij een risico op VGV, het vermoeden van een uitgevoerde VGV of een uitgevoerde VGV, ontwikkelde Gams de detectometer, die je door te nemen stappen loodst.
In dit webinar wordt je door GAMS ondersteund in de te ondernemen stappen inzake beroepsgeheim en VGV.
Je kan ten allen tijde ook contact opnemen met GAMS om advies te krijgen over de te volgen stappen.
Op de themapagina over beroepsgeheim vind je ook informatie over veiligheids- en integriteitsgerichte uitzonderingen op het beroepsgeheim. Deze zijn van toepassing op VGV.