Geïntegreerd werken

Het interfederaal plan voor Geïntegreerde zorg

De manier waarop we zorg organiseren en aanbieden is in evolutie: objectieven zoals zorgintegratie, transversale samenwerking, zorgcontinuïteit, patiëntgericht worden nu over de hele wereld ruim gedragen.

In deze geïntegreerde en doelgerichte zorg zijn de noden, wensen en doelen van de zorgbehoevende persoon het ijkpunt voor zorg. Meer samenwerking tussen zorgverleners, welzijnswerkers, de zorgbehoevende persoon zelf en diens naaste omgeving zijn daarvoor noodzakelijk. De zorg- en welzijnsactoren werken samen in een multidisciplinair zorgteam rond de cliënt, de patiënt of het gezin. Hij of zij is hierbij een actieve partner en kan zelf de regie in handen nemen.

Tijdens de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid van 8 november 2023 keurden de ministers van de federale overheid en van de deelstaten gezamenlijk het protocolakkoord van het interfederaal plan geïntegreerde zorg goed. Het doel van dit protocol is om zorg en welzijn zo geïntegreerd mogelijk te organiseren vanuit Quintuple Aim-model. Via dit model wil men met het beschikbare budget voor gezondheidszorg, meer gezondheid voor de bevolking, een betere ervaring van de kwaliteit van de zorg, een lagere belasting van het zorgpersoneel en een reële toegankelijkheid van de zorg bereiken.

Dit interfederaal plan voor geïntegreerde zorg zal de drijvende kracht zijn voor deze transitie naar een duurzaam en beter gecoördineerd geïntegreerd zorgbeleid in België. Het plan is het kompas voor de diverse bevoegde overheden evenals voor de organisatie van de samenwerking tussen zorg- en welzijnsactoren.

In het protocolakkoord werden er 8 concrete afspraken gemaakt die de overheden elk binnen hun eigen bevoegdheden kunnen uitvoeren. Deze afspraken kunnen aangepast worden per deelstaat en dit volgens de specifieke situatie en noden op het terrein.

  1. Een gedeeld kader voor geïntegreerde zorg en welzijn
  2. Een structurele samenwerking met interfederale beheersstructuur
  3. Zorg gericht op de realisatie van de levensdoelen van de persoon, vertrekkende vanuit een populatiegerichte benadering
  4. De invulling van cruciale concepten voor geïntegreerde zorg en welzijn
  5. De organisatie van een slagkrachtig en aanspreekbaar mesoniveau
  6. De verankering van bestaande goede praktijken van de federale initiatieven
  7. Digitalisering, met inbegrip van populatiemanagement in het kader van geïntegreerde zorg en welzijn
  8. Financieringsvormen die geïntegreerde zorg en welzijn stimuleren.

Om deze afspraken in de praktijk te brengen en de principes van het protocolakkoord te implementeren, worden er drie interfederale programma's gestart, elk gericht op een specifieke doelgroep:

  • Zorg en ondersteuning voor zwangere vrouwen, hun kinderen en hun gezin tijdens de eerste 1000 dagen
  • Kwetsbare personen
  • Preventie en behandeling van obesitas bij kinderen en jongeren

Naast de organisatie wordt ook de cofinanciering verder uitgewerkt. 

Je vindt meer informatie op de website van het RIZIV

Naar het protocolakkoord.