Cannabis Sativa is de Latijnse naam voor de hennepplant. De vrouwelijke cannabisplant bevat tientallen chemische stoffen: cannabinoïden. De belangrijkste en bekendste roesopwekkende stof is THC (delta-9-tetrahydrocannabinol).
Marihuana of wiet (de gedroogde bloemtoppen) en hasj (de hars van de plant in bruine blokjes) worden meestal gerookt (blowen) in een gerolde sigaret met een kartonnen filter (joint), in een pijpje of met een verdamper. Marihuana kan ook worden verwerkt in bijvoorbeeld cake (spacecake) of thee. De effecten komen daarbij trager op gang dan bij blowen en ze houden ook langer aan.
De effecten van cannabis kunnen enorm verschillen afhankelijk van de soort, hoeveel men gebruikt en op welke manier. Ook persoonlijkheid, verwachtingen en de omstandigheden waarin iemand gebruikt, spelen een rol.
- Cannabis is een hallucinogene drug (dwz dat hij het bewustzijn verandert), ook al ervaren veel mensen het als verdovend.
- Verwijde pupillen en rode ogen zijn vaak uiterlijke kenmerken van gebruik. Daarnaast kan het zijn dat de jongere minder alert is, minder interesse heeft in gezamenlijke activiteiten met het gezin, verstrooid is, snel geïrriteerd geraakt, enz.
- Cannabis versterkt het gevoel en de stemming van het moment (zowel positief als negatief). Wie zich goed voelt, zal waarschijnlijk een prettig, vrolijk gevoel (een 'high' gevoel) ervaren of een gevoel van ontspanning of slaperigheid. Soms krijgt men zomaar de slappe lach ('lachkick'). Wie angstig of down is, kan zich nog slechter gaan voelen na gebruik.
- Cannabis kan een zwaar gevoel in armen en benen veroorzaken. Dat heet ‘stoned’ zijn.
- Gebruikers hebben de indruk dat cannabis hun gedachtewereld en fantasie stimuleert en hen een positieve kijk op de wereld geeft. THC verhoogt ook de zintuiglijke gevoeligheid (kleuren lijken bijvoorbeeld intenser) en verandert de tijdsbeleving, waardoor gebruikers de realiteit anders kunnen ervaren.
- Het roken van een joint kan ook een hevige drang naar zoetigheden opwekken ('vreetkick').
- Het is aangetoond dat cannabis negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen. De stoffen in cannabis kunnen de hersenontwikkeling bij jongeren verstoren en ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken.
- Langdurig en veelvuldig cannabisgebruik – zeker op jonge leeftijd - vermindert het concentratievermogen, het geheugen en de leerprestaties. Als iemand stopt met cannabis, kan het enkele maanden duren voor deze effecten verdwijnen.