Webinar

Vrouwelijke Genitale Verminking: een beter begrip voor een betere preventie en begeleiding (deel1)

Wat is het?

Tijdens deze eerste sessie op 8/5/2025 gaan we dieper in op de problematiek (wie, wat, wanneer, waar, beweegredenen) en leggen we de fysieke, perinatale en psychoseksuele gevolgen uit. We bekijken ook welke reconstructieve behandelingen mogelijk zijn in België. 

Tijdens de tweede sessie op 22/5/2025 stellen we, naast de basisaspecten, verschillende handvaten en tools voor die ondersteunen bij gespreksvoering en bespreken we welke stappen je kan ondernemen op vlak van preventie, zonder eventueel je beroepsgeheim te schenden.   

Beide sessies zijn apart te volgen.  

Voor dit webinar werd accreditering aangevraagd. 

Wat zal je leren?

In België verblijven momenteel meer dan 23.000 vrouwen en meisjes die geconfronteerd werden met vrouwelijke genitale verminking (VGV) en 12.000 minderjarige meisjes lopen het risico wanneer niet aan preventie gedaan wordt. De prevalentie is het grootst in Vlaanderen, waar 16.500 betrokken vrouwen en meisjes wonen.  

Wens je beter op de hoogte te zijn van de signalen en wat je kan doen ter preventie, maar ook hoe je een meisje of vrouw kan begeleiden om de fysieke, sociale en psychoseksuele impact van VGV te beperken, neem dan zeker mee aan de online sessies. 

De meisjes en vrouwen rekenen op u om het gesprek met ze aan te gaan. 

Voor wie?

Huisarts, kinderarts, jeugdarts/vpk (clb), gynaecoloog, vroedvrouw, apotheker, psychiater, kinderpsychiater, andere specialisatie arts, verpleegkundigen.

Het programma

  1. Definitie, classificatie, prevalentie en beweegredenen 
  2. Fysieke gevolgen 
  3. Psychoseksuele gevolgen 
  4. Perinatale aandachtspunten 
  5. Reconstructieve ingrepen 

Over de organisator

De algemene doelstelling van GAMS België vzw is om bij te dragen aan de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking in België en in de rest van de wereld.

Specifieke doelstellingen:

  • Voorkomen van VGV bij in België wonende meisjes en risicovrouwen door bewustmaking van de betrokkenen en hun omgeving;
  • Dreigende of geplande VGV voorkomen door het beheer van risicosituaties;
  • De gezondheids-, psychologische en sociale gevolgen van VGV verminderen door uitgebreide zorg te bieden aan meisjes en vrouwen die VGV hebben ondergaan en hun families (individueel of in groepen);
  • Professionals opleiden om de betrokkenen te identificeren en te ondersteunen en overleg en intersectorale actie (netwerken) aan te moedigen;
  • Zorgen voor belangenbehartiging en uitwisseling van expertise over VGV en de gemeenschapsaanpak op nationaal, Europees en internationaal niveau;
  • Programma’s ondersteunen om op Europees en internationaal niveau een einde te maken aan VGV

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
08/05/2025
12u30 - 13u30 Online via video

Organisator

GAMS

Datum

08/05/2025 12u30 - 13u30

Prijs

gratis

Locatie

Online via video
Ook interessant