Opleiding

Lerende netwerken vrijheidsbeperkende maatregelen

Wat is het?

Het project Omgaan met VBM organiseert drie lerende netwerken om jou te versterken in het werken rond de preventie en de kwaliteitsvolle toepassing van afzondering en fixatie binnen je organisatie. We bieden je kosteloos een intersectoraal netwerk met personen uit andere organisaties met eigen vraagstukken,  inspirerende praktijken en invalshoeken. Je wisselt kennis uit, gaat aan de slag met elkaars vragen, krijgt feedback en zoekt samen antwoorden. Je wordt ondersteund om binnen je organisatie met het thema VBM verder aan de slag te gaan.

Aanmelden is mogelijk tot 31 augustus 2024.

Wat zal je leren?

In een groep van 10 à 12 personen wissel je gedurende 5 sessies uit rond het thema afzondering en fixatie. De groep kiest zelf welke thema’s aan bod komen. 

Mogelijke thema’s zijn
• De huidige multidisciplinaire richtlijnen en hun toepassing
• Concrete casussen
• Gebruikte materialen
• Hoe overtuig ik collega’s of management,
• Omgaan met verschil in visie op de werkvloer
• VBM en ik: mentaliseren en omgaan met spanning
• Alternatieven bij automutilatie
• Welke alternatieve werkwijzen en welke visies bestaan er precies
• …

Op de lerende netwerken sluiten telkens dezelfde personen aan. Zo maak je echt kennis met elkaar en met wat leeft in de andere organisaties. In vertrouwen en openheid kan je zo aankaarten waar je echt rond wilt gaan werken. Onder deskundige begeleiding ga je gericht aan de slag rond de zelfgekozen thema’s. De twee multidisciplinaire richtlijnen zijn telkens de basis voor de lerende netwerken.

Het programma

  • Optie 1: Een lerend netwerk gericht op medewerkers uit organisaties die werken met cliënten binnen een ‘gesloten setting’. Als cliënten niet de mogelijkheid hebben de organisatie te verlaten kan dit bepalend zijn in hoe je werkt met vrijheidsbeperkende maatregelen. Denk hierbij aan de gemeenschapsinstellingen, veilig verblijf, afdelingen uit de GGZ waar niet elke cliënt vrijwillig aanwezig is, forensische kinder- en jeugdpsychiatrie,…
  • Optie 2: Een lerend netwerk gericht op de praktijk. Dit is een netwerk voor hulpverleners die als referentiepersoon VBM (gaan) werken in de organisatie. Deelnemers hebben het mandaat om hierrond aan kennisopbouw en -deling te doen binnen de organisatie. Ben jij een hulpverlener die dit thema voor jouw organisatie op de agenda zet en bij wie collega’s aankloppen met vragen? Dan is dit lerend netwerk voor jou!
  •  Optie 3: Een lerend netwerk gericht op het organisatiebeleid rond preventie en kwaliteitsvolle toepassing van VBM. Naar deze sessies kom je per twee: er sluiten vanuit elke organisatie telkens zowel een persoon aan met mandaat vanuit het organisatiebeleid én een hulpverlener met mandaat om als referentiepersoon VBM (in wording) in de organisatie te werken.

Over de organisator

Met het project ‘Omgaan met VBM’ ondersteunen we het werkveld van de brede residentiële jeugdhulp en de residentiële geestelijke gezondheidzorg bij de invoering van de richtlijnen over afzondering en fixatie.

Organisator

Omgaan met Vrijheidsbeperkende Maatregelen

Prijs

gratis

Locatie

Online

Thema's

Agressie
Ook interessant