Berekeningswijze
- Kind en Gezin kan van alle kinderen die gemeten en gewogen worden op de leeftijd van 2 jaar een body mass index (BMI) berekenen. De BMI is het gewicht (in kilogram) gedeeld door de lengte (in meter) in het kwadraat.
- We geven de cijfers weer voor de kinderen die in Vlaanderen woonden, ongeacht waar ze geboren zijn.
- Om de validiteit van de cijfers te bewaken, nemen we in onze berekeningen enkel die kinderen mee die in een interval van 2 maanden rond het tweede levensjaar op consult kwamen. Voor kinderen geboren in 2018 hebben we daardoor slechts BMI-waarden voor 51,3% van de kinderen. Door de coronacrisis werden er in 2020 heel wat minder kinderen gemeten en gewogen op 24 maanden. In 2019 hadden we gegevens over 63,9% van de geboortecohorte 2017, in 2021 waren de data nog vollediger (64,7%). Voor 2022 hebben wij voor de geboortecohorte 2020 voor 63,5% van de populatie gegevens.
- De cijfers in de dashboards kunnen door afrondingsverschillen licht afwijken van de cijfers in andere publicaties.
Aandachtspunten voor de interpretatie van de gegevens
Om de cijfers goed te kunnen interpreteren, geven we de volgende belangrijke zaken mee:
- Een hoge BMI-waarde verwijst naar een relatief hoge lichaamsmassa vergeleken met gestalte, ongeacht de samenstelling van die hoge lichaamsmassa. Hoge BMI-waarden mogen we dus niet automatisch problematiseren in termen van overtollig vet.
- Als een kind een normaal gewicht heeft, is dat niet noodzakelijk een gezond gewicht. Een gezond gewicht is een gewicht dat samengaat met een gezonde levensstijl. Een gezond gewicht kan mogelijk wat buiten de grenzen gaan van wat als ‘normaal’ wordt beschreven. Een normaal gewicht kan daarentegen ook samengaan met een ongezonde leefstijl. De cijfers moeten dus met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.
- Bij kinderen liggen de grenswaarden anders dan bij volwassenen. De keuze voor grenswaarden is niet zonder gevolg, want het bepaalt het aantal kinderen met een ‘normale’ en ‘afwijkende’ BMI. Op advies van onderzoekers hanteert Kind en Gezin voor overgewicht en obesitas de grenswaarden van de International Obesity Task Force (IOTF) en voor laag gewicht steunen we op de groeistandaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.
- Door het verschil in lichaamsbouw verschillen de grenswaarden volgens geslacht.
- Op Vlaams en provinciaal niveau rapporteren we op het jaar waarin het kind 2 jaar werd (registratiejaar). De lokale cijfers geven we weer per geboortejaar zoals de andere gegevens in dat dashboard.