De dag van

Eric, jongerenbegeleider in De Grubbe in Everberg

Eric begeleidt 10 van de 40 jongeren die in gemeenschapsinstelling De Grubbe verblijven. Het gaat om jongens tussen 14 en 18 jaar die ernstige feiten hebben gepleegd. Ondanks de zware problematieken waarmee de begeleiders elke dag te maken krijgen, spreekt Eric vol passie over zijn werk. “Het is heel belangrijk om de fun erin te houden.”

13:45

Briefing als start

“We staan altijd met zijn tweeën in voor een leefgroep. Elke shift start met een briefing. Omdat ik vandaag de namiddagshift heb, brieft de vroegdienst ons hoe de dag tot nu toe is gelopen. We overlopen even hoe het met elke jongere gaat. Vandaag verwachten we 2 nieuwe jongeren. Ze moeten 5 dagen het ontvangstregime volgen. Ze eten dan alleen op hun kamer en mogen enkel ’s avonds aan de sportactiviteit deelnemen. Het is echt de bedoeling dat ze de afzondering benutten om na te denken over hun daden. Na 5 dagen beslist de jeugdrechter of de jongere al dan niet langer in begeleiding blijft.”

14:30

Eric, begeleider van jongeren in gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg
Foto: Wouter Appeltans

Bezoekdag

Op zaterdagnamiddag krijgen de jongeren bezoek. Familie of vrienden kunnen jongeren positief stimuleren. “Maar het gebeurt vaak dat er geen bezoek komt, en dan moeten ze op hun kamer blijven.” Na het bezoek volgt een fouillering, daarna mogen de jongeren terug naar hun kamer.

15:15

Groepsgesprek

“Elke zaterdagnamiddag houden we een groepsgesprek. Ideaal om te bespreken wat er goed en slecht liep tijdens de voorbije week. We leren de jongeren op een constructieve en beleefde manier discussiëren. Het is ook een moment van zelfreflectie, want wij vragen aan hen wat wij beter kunnen doen.“ Eric sluit af met een quiz over muziek. “Nederlandstalige hiphop is hier heel populair. Het begon allemaal met Boef.”

 

“We kunnen op korte tijd veel betekenen voor jongeren”
Eric, begeleider van jongeren in gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg
Eric, jongerenbegeleider

17:00

Avondeten

“Tijdens het eten - boterhammen met beleg - wordt er niet veel gepraat. Al ons bestek is van plastic, voor de veiligheid.” Afhankelijk van de werkafspraken nemen enkele jongeren het afruimen en de afwas voor hun rekening.

18:00

Intensief sporten

In een gesloten instelling loopt alles heel strikt. Een beperkt aantal duidelijke regels zorgen voor rust en houvast. De jongeren sporten elke dag. Heel intensief, het lijkt een ideale uitlaatklep. “Het gebeurt vaak dat ik mee sport, maar vandaag moet ik nog herstellen van een iets te zware sportsessie gisteren.” (lacht)

19:00

Reflectie

Na het sporten blijven de jongeren een uur op hun kamer, onder andere om te douchen. “Dit is het moment waarop mijn collega en ik even praten over hoe de dag is verlopen. Tijdens het groepsgesprek merkten we dat Wouter, een van onze jongeren, het moeilijk had met enkele opmerkingen van mij. Ik zou hem daarover graag spreken.” Eric neemt eerst contact op met zijn campusverantwoordelijke. “Ik kan het gedrag van Wouter nog niet inschatten.” Ze roepen enkele begeleiders van de andere leefgroep op en gaan samen naar de kamer van Wouter. Maar die is niet aanspreekbaar. Hij zal de rest van de avond alleen op de kamer moeten doorbrengen.

5 weetjes over gesloten jeugdinstellingen

  1. Jongeren worden in een gesloten jeugdinstelling geplaatst na een beslissing van de jeugdrechter, vooral omwille van ernstige feiten.
  2. Gesloten begeleiding is de laatste optie. In de nieuwe wetgeving ligt de klemtoon eerder op herstel en ambulante begeleiding voor jongeren die delicten plegen.
  3. Tijdens het verblijf brengen hulpverleners de risicofactoren in kaart en schatten ze in welke vervolghulp het meest aangewezen is. Die hulp wordt dan meteen opgestart, in samenspraak met andere hulpverleners, de jongere zelf en zijn netwerk.
  4. Op elke campus is er onderwijs, de mogelijkheid om te sporten en psychosociale begeleiding op maat.
  5. Er zijn zes campussen op vijf locaties in Vlaanderen die jaarlijks zo’n 1100 jongeren begeleiden. Naast die van Everberg liggen er ook in Beernem, Ruiselede, Wingene en Mol. Begeleiders zorgen ervoor dat jongeren nieuwe kansen krijgen.
Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 24 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.